Yargıtay’dan Karar Çıktı
İşçilerin maaşlarının azaltılması için işçinin onayının alınması gerekir. İşçi onay vermezse maaşı azaltmak mümkün değildir. Eğer işveren işçinin rızası olmadan maaşını düşürürse işçi istifa ederek sözleşmesini feshedebilir. Bu durum haklı sebep olduğu için işçinin haklarının ödenmesi gerekir.
İş Kanuna göre işçi ücretlerinden her ne sebeple olursa olsun kesinti yapılamaz. İşte Yargıtay bu hükme dayanarak karar verdi. İşveren işçinin haklarındaki esaslı bir değişikliği işçiye yazılı bildirim yaptıktan sonra yapabilecektir. Bu değişiklik işçiye bildirildiği tarihten itibaren 6 gün içinde işçi kabul edebilir. Bu sürede kabul etmezse işçi reddetmiş sayılır. Bu değişiklik geçerli bir sebebe dayanıyorsa işveren bildirim süresine uyarak iş sözleşmesini feshedebilir.
Yargıtay 22. Hukuk dairesi tarafından maşı düşürülen işçinin istifası halinde kıdem tazminatının ödenmesine hükmedildi. Ücreti düşürülen işçi ilk olarak işverene başvuru yapmalıdır. Maaşının eski seviyeye çekilmesini istemelidir. İşveren olumlu yanıt vermezse işçi istifa edebilir. Bu durumda kıdem tazminatı ve fazla mesai ücretleri ödenmelidir.
Yargıtay tarafından verilen bu karar ile işçi ücretleri güvence altına alınmıştır. Ücretinde azalma yapılan işçiler bu usule uyarak iş sözleşmesini feshedebilir. Ödenmesi gereken haklar alınamazsa bu Yargıtay kararı ışığında konu yargıya taşınarak sonuç alınacaktır.