İşçi Haklarını Almalıdır
Bir işyerinde çalışan işçi, sigortasız işçi çalıştırdığı gerekçesi ile patronunu SGK’ya şikayet etti. Bunu öğrenen patron, şikayetçi olan işçinin boğazına sarıldı ve darp etti. Diğer çalışanlar araya girerek kavgayı engelledi. İşçi işyerini terk ederek karakola gitti ve şikayetçi oldu. İşveren, işyerine tekrar dönmeyen işçiyi işten çıkmış sayarak ihbar ve kıdem tazminatlarını ödemedi. Bunun üzerine işçi yargı yoluna başvurdu.
İşçi iş mahkemesinde açtığı davada haksız fesihle işten çıkarıldığı iddiası ile kıdem ve ihbar tazminatlarını istedi. Yerel mahkeme kıdem tazminatının ödenmesine hükmetti ancak ihbar tazminatına yer olmadığına karar verdi.
Dosyanın temyize gitmesi üzerine Yargıtay 22. Hukuk Dairesi dosyaya baktı. İş kanununda düzenlenen işçinin haklı fesih halleri ile işverenin haklı fesih hallerinin olayda söz konusu olmadığına dikkat çekti. Bu nedenle olayda haklı bir fesih yoktur ve işçiye ihbar tazminatı ödenmesi gerekir.
6 Günlük Süre
İş kanunun göre ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan sebeplerden ötürü işçi ve işverenin söz konusu fiilden itibaren 6 gün içinde sözleşmeyi fesih hakkı vardır. Her halükarda ise bu süre 1 yıldır. Bu süreler hak düşürücü olduğundan daha sonra sözleşme feshedilemez. Olayda işçi 6 gün içinde iş sözleşmesini feshetmiştir.