BDDK’da Çok Önemli Tüketici Kredisi Kararı

BDDK’da Çok Önemli Tüketici Kredisi Kararı
BDDK’da Çok Önemli Tüketici Kredisi Kararı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi sürecinde kamu bankaları önderliğinde yoğun bir kredi uygulamasına gidilmişti. Özellikle uzun vadeli, düşük faiz oranlı tüketici kredilerinden çok sayıda vatandaş yararlanmıştı. Fakat gelinen süreçte Dolar TL kurunun 7,40 seviyesini geçmesi ve yıllık enflasyon oranının yüzde 12 seviyelerinde seyretmesi ile birlikte Merkez Bankası tarafından para politikasında değişikliğe gidildiği görülüyor.

Son dönemde uygulanan piyasaya yoğun para arzı içeren para politikası yerine TL’nin daha değerli olmasını sağlamak amacıyla piyasaya daha az TL arzı içeren bir politikaya geçildiği görülüyor. Bu politikanın gereği olarak ilk önce kredi faizlerinde büyük yükselişler yaşandığı görülmüştü. Geçmişte 0,80 seviyelerine kadar inen tüketici kredi faizlerin ortalamada 1,40 seviyelerine kadar çıktığı görülüyor. Tüm bu adımların üzerine kredi kullanımının sınırlandırmak amacıyla BDDK tarafından kredi vadeleri ile ilgili yeni düzenleme yayımlandı.

Tüketici Kredilerinde Maksimum Vade 36 Aya Çekildi

Türkiye’de yoğun kredi kullanımının önüne geçmek amacıyla BDDK tarafından tüketici kredi vade oranları ile ilgili flash bir delikliğe gidildiği BDDK tarafından alınan karara göre son 2 yıldır 60 ay olan Tüketici kredisi maksimum vade oranının 36 aya çekildiği bilgisi paylaşıldı. Alınan bu karar ile birlikte kamu ve özel bankalar tüketici kredi ürünlerinin 0-36 ay arası düzenlemeye başladı.

Alınan bu kararın tüketici kredisi kullanım hızının daha da aşağıya inmesini sağlayacağı ön görülüyor. Tüketici kredi faiz oranlarının artması ile birlikte kredi kullanım oranıdna yüzde 60 oranında bir daralma yaşandığı görülüyor. Tüketici kredisi maksimum vade sayısının 36 aya çekilmesi ile birlikte daralmanın yüzde 70’e kadar çekebileceği ifade ediliyor.

Tüketici Kredilerinde Yıl Sonu İçin Kampanya Beklentisi

Her ne kadar tüketici kredi faiz oranları artsa ve maksimum vade oranı 36 aya çekilse de hükümete yakın kaynaklar bu durumun geçici olduğunu ve ekonomide yaşanacak toparlanma ile birlikte 2020 yılı sonuna doğru tekrar uzun vade ve düşük faiz oranlı tüketici kredisi kampanyalarının devreye girebileceği müjdesini veriyor.

BDDK’da Çok Önemli Tüketici Kredisi Kararı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın