İşçi Yıllık İznini Kullanmaya Zorlanabilir mi?

İşçi Yıllık İznini Kullanmaya Zorlanabilir mi?
İşçi Yıllık İznini Kullanmaya Zorlanabilir mi?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanuna Uygun mu?

Korona virüse karşı önlem almak isteyen işverenler işçiyi izne çıkarıyor. İşverenin öncelikli tercihi işçinin yıllık iznini kullandırmak oluyor. İşçi yıllık izinde iken çalışmayarak virüsten korunuyor ve ücret almaya devam ediyor. Ancak yıllık izin hakkı sona eriyor. Ücretsiz izne çıkarılan işçi ücret alamayacağı için zor duruma düşüyor. Bu nedenle işverenler yıllık izin bitince ücretsiz izin seçeneğine başvuruyor. Ancak işçiler yıllık izinlerini patronun değil, kendilerinin uygun gördüğü zaman kullanmak istiyor.

Yıllık iznin kullanılacağı zaman ve kullanma şekli işverenin yönetim hakkı sınırları içindedir. Ancak işveren bu hakkını iyiniyet kurallarına uygun olarak kullanmalıdır. Yıllık iznin bir bölümü 10 günden az olmayacak şekilde kullandırılmalıdır. Tüm işçilere eşitlik ilkesine uygun şekilde izinlerini kullandırmalıdır.

Eğer işçi yıllık izin hakkını yıllarca kullanmak istemez ve işveren de kabul ederse kötüniyet kabul edilmektedir. Bu şekilde izinler biriktirilerek toplu olarak kullanılmaktadır. Halbuki yıllık iznin amacı işçinin kendine zaman ayırmasını, dinlenmesini sağlamaktır.

Şu anda ülkemizde olağan bir dönem değil, bir kriz dönemi yaşanmaktadır. Bu nedenle işveren fesihten önce son çıkış olarak yıllık izni kullandırabilir. Yani iş sözleşmesini feshetmektense önce işçi yıllık izne çıkarılmalıdır. Hatta yıllık izni henüz olmayan işçiye avans izin kullandırılabilir. Sonuç olarak işverenin işçileri yıllık izin kullanmaya zorlaması mümkündür.

İşçi Yıllık İznini Kullanmaya Zorlanabilir mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın