Kamu Personeli İçin Enflasyon Farkı Beklentisi Artıyor

Kamu Personeli İçin Enflasyon Farkı Beklentisi Artıyor
Kamu Personeli İçin Enflasyon Farkı Beklentisi Artıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020 yılının ikinci yarısının Ağustos ayı enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan rakamlara göre 2020 Ağustos dönemi enflasyonu 0,86 olarak gerçekleştir. Temmuz ayı enflasyonu da 0,58 olarak gerçekleşmişti. Bu iki ayın toplam enflasyon oranı ise 1,44 olarak gerçekleşmiş oldu.

Memurların Toplu İş Sözleşmesine göre 2020 yılı ikinci 6 aylık dönemi için kamu personeli yüzde 4 oranında zam almıştı. 2019 yılı son 4 aylık enflasyon oranı 3,10 olarak gerçekleşmişti. 2020 yılı içinde aynı rakamların oluşması durumunda 2020 yılı ikinci altı aylık enflasyon oranının 4,54 olması bekleniyor. Bu durumda kamu personelleri sadece 0,54 oranında enflasyon farkı alabilecek.

İlk 6 Aylık Dilimde 1,75 Oranında Enflasyon Farkı Alınmıştı

2020 yılının ilk 6 aylık enflasyon farkı 1,75 olarak gerçekleşmişti. Böylece kamu personelleri 2020 Temmuz ayında yüzde 4’lük normal zam oranının yanında aldıkları enflasyon farkı ile birlikte 5,75 oranında biz zam almışlardır. Eğer enflasyon rakamlarında beklenmedik ani yükselişlerin olmadığı taktirde milyonlarca kamu personelinin enflasyon farkı beklentisinin karşılanmayacağı görülüyor.

Milyonlarca kamu personeli özellikle pandemi döneminde maaşlarının ciddi oranda eridiğini belirterek hükümetten 2021 yılı için ek seyyanen zam talebinde bulunuyor. Döviz ve altın fiyatlarında yaşanan büyük artış sonrasında kamu personellerinin maaşlarının döviz karşısında son 5 yılın en düşük seviyesine gerilediği görülüyor

Kamu Personeli Yeni Toplu İŞ Sözleşmesini Bekliyor

Milyonlarca kamu personelini yakından ilgilendiren yeni dönem toplu is sözleşmesi görüşmeleri ise 2022 yılında gerçekleşecek. 2023 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi olduğu göz önüne alındığında kamu personelinin elinin hiç olmadığı kadar güçlü olacağı ön görülüyor. Kamu personelleri zam oranını n yanında çeşitli sosyal ve özlük haklarının iyileştirilmesini talep ediyor. Son yapılan araştırmalar kamu personeli maaşlarının son 5 yılda enflasyon karşısında enflasyon farkına rağmen ciddi oranda değer kaybettiğini gösteriyor. Alım gücünün son derece düşmesi buna en büyük örnek olarak gösteriliyor.

Kamu Personeli İçin Enflasyon Farkı Beklentisi Artıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın