Kendisine Yasal Danışman Atanan Kişi Memur Olabilir mi?

Kendisine Yasal Danışman Atanan Kişi Memur Olabilir mi?
Kendisine Yasal Danışman Atanan Kişi Memur Olabilir mi?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yasal Danışman Nedir?

Psikiyatrik rahatsızlığı olan kişilere vasi atanarak kararlarını kendisinin alması önlenebilir. Eğer durumu vasi atanacak kadar ağır değilse yasal danışman atanabilir. Yani kişinin kısıtlanmasına gerek yoktur ancak korumaya alınmasında fayda vardır.

Resen ya da ilgilinin isteğine göre sulh hukuk mahkemesi tarafından yasal danışman atanmaktadır. Yasal danışman sadece dava açma, taşınmaz tasarruf işlemleri, kıymetli evrak işlemleri, kefil olma, bağışlama, ana parayı alma gibi kanunda belirlenen kararları asil yerine verecektir.

Kendisine yasal danışman atanan kişiler sınırlı fiil ehliyetine sahiptir. Bu kişiler kural olarak tam ehliyetli kabul edilir. 

Memur Olmaya Engel midir?

DMK memur olma şartlarına bakıldığında görevini devamlı yapmasına engel akıl hastalığı olmaması aranır. Eğer görevini yapmaya engel akıl hastalığı mevcutsa mahkeme vasi atayacaktır. Bu nedenle yasal danışman atanması engel değildir.

Danıştay tarafından vasi atanmasının memuriyete engel olduğu hüküm altına alınmıştır. Ancak yasal danışmanlık vasi atanmasından farklıdır ve sonuçları daha hafiftir. Vasi atanan kişi sınırlı ehliyetsizken, yasal danışman atanan kişi sınırlı ehliyetlidir. Yani yasla danışmanda asıl olan ehliyetin varlığıdır. Bu nedenle de memuriyete engel bir durum oluşturmaz.

Söz konusu memurun psikiyatrik rahatsızlığı sadece çok önemli kararları etkileyebileceği için bu kararlar için yasal danışman atanır.

Kendisine Yasal Danışman Atanan Kişi Memur Olabilir mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın