Kısa Çalışma Ödeneğinde Bu Konuya Dikkat

Kısa Çalışma Ödeneğinde Bu Konuya Dikkat
Kısa Çalışma Ödeneğinde Bu Konuya Dikkat
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi sürecinde devreye giren ve birçok işçinin yararlandığı Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) işveren tarafından yapılan başvuru neticesinde ödenmekte idi. Ancak bazı ihbarlar üzerine yapılan çalışmada işverenlerin hem Kısa Çalışma Desteği (KÇÖ) aldığı hem de işçileri çalıştırdığı ortaya çıktı. 

Devletin yaptığı bu ödeme, sosyal yardım ödemesi olarak kayıtlara geçmektedir. Pandemi sürecinde işçi çıkarmaların önüne geçmek ve işçi ve işverenin mağdur olmaması için şartları esnetilen KÇÖ almanın bazı şartları bulunmaktadır. Örneğin hem KÇÖ desteği alıp hem de işçiyi çalıştırmak ağır yaptırımlar ile sonuçlanmaktadır.

Son açıklanan rakamlara göre 3 buçuk milyondan fazla işçinin bu ödenekten yararlandığını gösterdi. Son zamanlarda yaklaşık 2 milyon işçinin normal çalışmaya döndüğü de aynı açıklamada belirtildi.

Şikayetler Gelmeye Başladı

Devlet bu ödeneği verir iken hem işçinin hem de işverenin zarar görmemesi amaçlanmıştır. İşçinin çalışmadığı günler ve çalıştığı günler İŞKUR’a bildirilir. Çalıştığı günlerin primi ve parası işveren tarafından verilirken, çalışmadığı günlerin primi ödenmez ve İŞKUR tarafından ödenir. Ancak bazı işverenler hem işçileri çalıştırıp hem de ödenekten faydalanmaktadır. Bu tür şikayetlerin gelmesi üzerine yetkili makamlar harekete geçti
Ağır sonuçları olan bu durumun ortadan kalkması için devlet kurumlar harekete geçti. Hali hazırda KÇÖ desteği alan işletmeler için denetimler arttırılırken, uymayanlara ağır yaptırımlar uygulanmaya başlandı. Bu doğrultuda gerçekleştirilen denetimler neticesinde tespit edilen firmalara ağır cezalar yazılmaya başlandı.

Devletin pandemi dönemi sıkıntılarından kurtarmak için işverenlere ve işçilere verdiği destek, bazı işverenler tarafından su istimal edildiği haberleri üzerine denetimler arttırılmaya başlandı. Denetimler sonucunda eğer bir firma, hem destekten yararlanıp hem de işçiyi çalıştırıyorsa ağır yaptırımlar ile karşı karşıya kalacak.

İşçiyi bedava çalıştırmak gibi bir durum ortaya çıktığı için kanunen yasak olan durum karşısında devlet kurumları harekete geçti ve durumu kendi lehine çevirmeye çalışan işverenlere karşı denetimlerini arttırarak cezalar yağdırdı. Yaklaşık 1 milyon işçinin yararlandığı KÇÖ uzatılacak mı sorusunun cevabı ise Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneğinde Bu Konuya Dikkat

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın