Resmi İşsizlik Rakamları Açıklandı

Resmi İşsizlik Rakamları Açıklandı
Resmi İşsizlik Rakamları Açıklandı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk ekonomisi önündeki en büyük engel olarak görülen işsizlik sorununun her geçen günü çok daha kötümser bir tabloya dönüştüğü görülüyor. Bu durum TÜİK tarafından açıklanan 2020 Mayıs dönemi işsizlik rakamlarında da kendini gösteriyor. Açıklanan rakamlarda en çok dikkat çeken husus ise Türkiye ekonomisinin yeni istihdam yaratmakta oldukça zorlandığı oluyor. 2020 Nisan döneminde yüzde 12,8 olan işsizlik oranının Mayıs döneminde yüzde 0,01’likbir artışla 12,9’a yükseldiği görülüyor. Tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile  yüzde 15,2 olarak gerçekleşti.

İş Aramaktan Umudunu Kesenlerin Oranı Rekor Seviyeye Çıktı

TÜİK tarafından açıklanan verilerde 2019 Mayıs itibari ile 558 bin kişi iş aramaktan umudunu keserken bu sayısın 2020 Mayıs döneminde tam yüzde 143’lük bir artış göstererek 1 milyon 358 bin kişiye çıktığı görülüyor. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaşta grubu için işsiz sayısı 2020 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi olduğu görülüyor. Bu azalışın altında yatan temel neden ise insanların artış iş bulmaya yönelik inançlarının kalmaması ile birlikte iş aramaktan vaz geçmesi olarak gösteriliyor.

İstihdam Seviyesinde Büyük Düşüş

Türkiye ekonomisinin yeni iş yaratmakta zorlandığının en önemli kanıtı TÜİK tarafından açıklanan verilerde kendini gösteriyor. TÜİK’in bugün açıkladığı işsizlik rakamlarına göre Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre istihdam edilen kişi sayısı 2 milyon 411 bin kişi azalarak 25 milyon 858 bin kişiye indiği görülüyor. İstihdam oranındaki kayıp yüzde 4,7 gibi oldukça yüksek bir seviyede gerçekleşirken toplam istihdam oranının yüzde 41,4 gibi kritik bir seviyeye gerilemesi endişelerin artmasına neden oluyor.

Nisan döneminde istihdam edilen kişi sayısı 2 milyon 585 bin olarak gerçekleşmişti. İşgücü 2020 yılı Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 milyon 742 bin kişi azalarak 29 milyon 684 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 5,3 puanlık azalış ile yüzde 47,6 olarak oldukça Açıklanan bu rakamlar işsizlik ve istihdam yaratma anlamında ülke ekonomisinin hiç olmadığı kadar zor durumda olduğu anlaşılıyor.

Resmi İşsizlik Rakamları Açıklandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın