Yargıtay: İşçinin Yazılı Rızası Olmadan Ücreti Düşürülemez

Yargıtay: İşçinin Yazılı Rızası Olmadan Ücreti Düşürülemez
Yargıtay: İşçinin Yazılı Rızası Olmadan Ücreti Düşürülemez
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstifa Ederse Kıdem ve İhbara Hak Kazanır

Kamuda taşeron olarak çalışmakta olan işçinin maaşı düşürülünce yargı yoluna başvurdu. Bilgi işlem ve veri kontrol elemanı olarak çalışan işçinin bağlı olduğu firmalar ihale sonucunda işçi maaşlarını da değiştirmektedir. 2009 yılında yaşanan olayda işçi maaşı 1.040 liradan 763 liraya düşürülmüştür. İşçiye haber verilmemiş, bildirimde bulunulmamıştır. Kuruma yapılan başvuruda ise bakanlık genelgesine asgari ücret seviyesine çekildiği belirtilmiştir. Bunun üzerine işçi yargı yoluna başvurmuştur.

İş Kanununa göre işçinin ücretinde azalma, iş sözleşmesinde esaslı değişikliklerdendir. Böyle bir değişikliğin yapılması için işçinin yazılı rızasının alınması şarttır. İşçi rıza göstermezse istifa edebilir. İstifa halinde ise işçinin kıdem ve ihbar tazminatları ödenmelidir. Bu gerekçelerle yerel mahkeme kabul kararı verdi. Davalının itirazı ile dosya Yargıtay’a taşındı.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından ücretlerin azaltılmasının işçi aleyhine değişiklik olduğu hatırlatıldı. Bu değişiklik işçilere yazılı olarak bildirilmeli ve rızaları alınmalıdır. Aksi takdirde geçersizdir. İşçi azalan yeni maaşı almaya devam etse bile itiraz ederek aradaki farkın ödenmesini isteyebilecektir. Ücrette azalmaya gidildiği işçilere yazılı olarak bildirilmelidir. İşçi de 6 gün içinde itiraz edebilir. İtiraz etmezse kabul etmiş sayılır. Eğer iş sözleşmesinde ücret yazılıysa ve işçi imzalamışsa yazılı izni var sayılacaktır.

Yargıtay: İşçinin Yazılı Rızası Olmadan Ücreti Düşürülemez

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın