Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları Belli Oldu

Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları Belli Oldu
Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları Belli Oldu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu normalleşme sürecinin etkisinin en net gösterdiği ay olan 2020 Ağustos dönemi enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre tüketici fiyatları (TÜFE), 2020 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 0,86,’lık bir artış gösterdiği görülüyor.

Açıklana rakamlarla 2019 yılının Ağustos ayı rakamları karşılaştırıldığında yüzde 11,77 oranında bir enflasyon artışı görülüyor. Enflasyon rakamlarının yüzde 12 seviyesinde seyretmesi ile birlikte Merkez Bankası tarafından 8,9 olarak yapılan yılsonu enflasyon hedefinin de tutturulmasının oldukça zor bir hale geldiği görülüyor.

Fiyatı En Çok Artan Ürün Salatalık Oldu

TÜİK tarafından açıklanan 2020 Ağustos ayı verilerine göre fiyatı en çok artan ürün yüzde 25,17’lik artışla salatalık oldu. Salatalığı sırası ile Limon, yurt içi turlar, patlıcan ve altın izledi. 2020 yılı Ağustos ayında fiyatı en çok düşüş yaşayan ürün ise yüzde 19,63’lük fiyat düşüşü ile eril oldu. Patates, Armut, Domates ve dolmalık biber fiyatı en çok düşen diğer 5 ürün arasında yer alıyor. TÜİK tarafından enflasyon değerlendirmesinde kullanılan 43 maddeden 92 maddenin ortalama fiyatında düşüş yaşanırken, 53 maddenin fiyatlarında ise ortalama olarak bir değişim olmadığı görülüyor.

273 maddenin ortalama fiyatında ise yükseliş yaşandığı görülüyor. 2018 yılının Ekim ayından yüzde 25 seviyesini geçen yıllık enflasyon daha sonra alınan önlemlerle ve ekonomik iyileşme ile birlikte yüzde 10 seviyelerine kadar inmişti. Corona virüs pandemisi ile birlikte 2020 yılı için yüzde 10 seviyesinin altına inilmesinin ise şimdilik çok zor olduğu ifade ediliyor.

Enflasyonla Mücadele Paketi Geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı tüm önlemlere rağmen yıllık enflasyonun yüzde 12 bandından seyretmeye devam etmesi ile birlikte harekete geçmeye hazırlanıyor. Bu noktada enflasyonla mücadele paketi kapsamında enflasyon oranının düşürülmesine yönelik bir dizi önlem ve iyileştirmelerin yapılması bekleniyor. Özellikle Berat Albayrak sene sonu için yüzde 10 altında bir enflasyon için yoğun bir şekilde çalışma yapıyor.

Ağustos Ayı Enflasyon Rakamları Belli Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın