BDDK’nın SWAP Hamlesi İle Dolar Sert Düştü

BDDK’nın SWAP Hamlesi İle Dolar Sert Düştü
BDDK’nın SWAP Hamlesi İle Dolar Sert Düştü
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dolar TL kuru tarihi rekorunu kırarak dün sabah saatlerinde 7,72 seviyesine kadar çıkmıştı. Dolar’da ki yükselişi frenlemek amacıyla dün Türkiye Merkez Bankası sürpriz bir karar alarak politika faiz oranlarında 200 baz puanlık bir artış yapmıştı. Alınan karar ile birlikte Dolar kısa sürede 7,55 seviyelerine gerilese de daha sonra tekrar 7,63 seviyelerine çıktığı görüldü. Dünkü yapılan hamle sonrasında bugünde BDDK tarafından SWAP hamlesi geldi. Gelen bu hamle ile Dolar TL kuru 7,51 seviyelerine kadar çekilse de tekrara 7,55 seviyelerinden işlem görüyor.

Düşüşün Sürmesi İçin Yeni Hamleler Gelebilir

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu BDDK’dan gelen swap hamlesiyle birlikte dolar 7,6175’ten kademeli olarak 7,5100’e kadar gerilemesi sonrasında 7,55 seviyelerinde yatay bir hareket sergiliyor. BDDK takas ile ilgili olarak aldığı kararla “Bankaların, vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap ve diğer türev işlemlerin yasal öz kaynaklara oranı yüzde 1’den yüzde 10’a çıkardı. Bu durum bankalar üzerinde büyük oranda bir rahatlama sağlıyor.

Alına bu karar ile birlikte 9 TL rekorunu kıran Euro TL paritesinin de 8,85 seviyesine kadar gerilediği görülüyor. Merkez Bankası dün dezenflasyon sürecini yeniden sağlayabilmek adına ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 10,25 seviyesine yükseltti. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 11,75’e, geç likidite penceresi faiz oranı yüzde 13,25’e yükseltilmiş oldu. 

Faiz Hala Ekside

Merkez Bankası ve BDDK tarafından alınan kararlara rağmen kurun istenilen düzeyde gerilememesinin ana nedeni olarak enflasyon ve faiz farkının hala ekside olası gösteriliyor. Yıllık faiz yüzde 12 seviyelerinde olduğundan dolayı şuan itibari ile faiz hala yüzde eksi 2 olarak kazanç sağlıyor. Bu sebeple Merkez Bankası tarafından önümüzdeki süreçte yeni bir faiz artırımı ve BDDK tarafından yeni bazı önlemlerin kısa sürede alınabileceği kulislerde konuşuluyor.

BDDK’nın SWAP Hamlesi İle Dolar Sert Düştü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın