Böbreklerde Taş Nedir? Nasıl Oluşur, Tedavisi Var

Böbreklerde Taş Nedir? Nasıl Oluşur, Tedavisi Var
Böbreklerde Taş Nedir? Nasıl Oluşur, Tedavisi Var
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Böbreklerde Taş Nedir?

İdrarda bulunan mineral ve asit tuzları üreter ve mesanede dibe çökme yapar. Çöken kalıntılar zamanla büyür ve taşlaşır. Dışarı atılamayan taşlar böbreklerden mesaneye kadar olan idrar yolunu tıkayacaktır. Böbreklerde taş olması halinde böbreklerde, sırt, kasıkta ve kaburga altında ağrı yaşanır. Ataklar haline gelişen ağrılar, kusma ve bulantı görülebilir. İdrarda renk değişikliği, kötü koku, az idrar yapma ve sık idrara çıkma gibi belirtiler varsa doktora başvurmak gerekir.

Hastanın doktora başvurması halinde kan ve idrar tahlilleri yapılır. Ultrason, tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile mesane ve böbrekler incelenir. Böylece taşın yeri, böbreğe zararı, boyutu gibi durumlar tespit edilir. Hastalara bol sıvı tüketilmesi tavsiye edilir. Taşın düşmesini sağlayan tedaviler ile 5 mm altındaki taşlardan kurtulmak mümkündür. Hastada şikayete sebep olmayan taşlar ise kontrol altında tutulur. Düşmeyen ve hastaya zarar veren taşlar içinse cerrahi müdahale yapılacaktır.

Böbrek taşları orta ve ileri yaştaki hastalar, ailede böbrek taşı olması, tuzlu beslenme, hareketsiz yaşam, aşırı kilo, az sıvı tüketimi halinde hastalar daha çok risk altındadır. 

Börek taşı tedavi yöntemleri taş kırma ve flexible URS yöntemleri ile tedavi edilebilir. Her iki yöntem de taşların kırılarak vücuttan atılması içindir.

Böbreklerde Taş Nedir? Nasıl Oluşur, Tedavisi Var

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın