İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Açıklandı

İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Açıklandı
İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Açıklandı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK corona virüs pandemisinin en çok etki gösterdiği dönem olan Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan büyüme verilerini açıkladı. Türkiye bu 3 aylık dönemde yüzde 9,9 oranında bir daralma yaşandı. Rakam olumsuz olsa da dünya genelinde ülkelerin 2020 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamları ile kıyaslandığında Türkiye ekonomisinin özellikle ikinci çeyrekte verilen 300 milyar TL’lik kredi paketleri ile birlikte ekonomisinde en az daralma yaşayan ülkeler arasında yer aldığı görülüyor.

Himmet Sektöründe Büyük Daralma Yaşandı

TÜİK tarafından açıklanan verilerle birlikte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) salgının etkisiyle 2020 yılının ikinci çeyreğini yüzde 9,9 daraldı. Sektör bazında bu daralma incelendiğinde sanayi sektörü yüzde 16,5, hizmetler sektörü yüzde 25 oranında daralma yaşanırken pandemi döneminde market alışverişlerinin artmasıyla birlikte tarım sektörü yüzde 4 oranında bir büyüme yaşandığı görüldü.

Hane halkının tüketim oranında yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8,6 azalma görüldü. Pandeminin en yıkıcı etkisi ise Yurt dışına iş yapanlarda görüldü. Bu dönemde ihracat yüzde 35 oranında rekor bir seviyede azaldı. Dün ya genelinde büyük ekonomilerin ikinci çeyrek performansları incelendiğinde ise Türkiye’nin bu kötü dönemde bile güçlü yapısını korumaya devam ettiği görülüyor.

Yılın Son Çeyreğinde Tekrar Kredi Paketi Müjdesi Gelebilir

Ekonomi uzmanları 2020 yılının üçüncü çeyreğinde tekrar artı büyümeye geçilebileceğini işaret ediyor. Özellikle ihracat ve turizmde yaşanan hareketlenme ve iyileşme ile birlikte tekrar artı yönde büyüme rakamlarını görüleceği belirtiliyor. Eğer bu hedef gerçekleşirse ekonomi k canlılığı tekrar hareketlendirme adına 2020 yılının son çeyreğinde kamu bankaları arayıcılığı ile tekrardan uzun vadeli ve uygun faiz oranlı kredi paketlerinin açıklanabileceği ön görülüyor.

Türkiye ekonomisinin ABD, Çin, Japonya ve İngiltere gibi dünya devlerinin yüzde 30’larda bir daralma yaşandığı ortamda Türkiye’nin gösterdiği bu performans oldukça tatminkâr olarak görülüyor. Yeni kredi paketleri ile birlikte 2021 yılının çok daha hareketli ve pozitif geçeceği ön görülüyor.

İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Açıklandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın