İstifa Eden Memur, Memuriyetten Emekli Olabilir mi

İstifa Eden Memur, Memuriyetten Emekli Olabilir mi
İstifa Eden Memur, Memuriyetten Emekli Olabilir mi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hangi Şartlar Sağlanmalı?

5434’e tabi olarak 10 yıl boyunca memuriyette bulunan kişi, istifa etmesi halinde memur emeklisi olabilecektir. Kamuoyunda çalışmadan emeklilik olarak bilinir. Bu şekilde emekli olmak için mutlak surette 5434’e tabi memur olmak gerekir. İlk defa 5510’a tabi olan memurlar çalışmadan emeklilik hakkından yararlanamaz. 5510’a tabi memurlar istifa ettikten sonra isteğe bağlı sigortalı olacak yani 4b’li olacaktır. 

2004 yılından beri getirilen bu sistemden yararlanmak için istifa eden memur herhangi bir yerde çalışmamalı ve primlerini kendisi ödemelidir. Memuriyetten ayrılma şekli mutlaka istifa ile olmalıdır. Memuriyetten çıkarılanlar bu haktan yararlanamazlar. 10 yıllık çalışma süresi hesaplanırken yıpranma payı, borçlanılan süreler ve ücretsiz izinler sayılmayacaktır. 10 yıl fiilen kamu hizmetinde bulunmak gerekir.

Memur istifa ettikten sonraki 6 ay içinde SGK’ya başvurarak memur olarak emekli olmak istediğini belirtmelidir. 6 aylık süre hak düşürücüdür ve sonrasında hak talep edilemez. Talebi alan SGK memurun intibakını yaparak primlerini hesaplar. Ödemeler 6 ay yapılmazsa emeklilik iptal edilir. Memuriyetten sonra sigortalı olarak çalışanlar da memur emeklisi olabilecektir. Ancak şartları farklılık göstermektedir. Bu yüzden işten ayrılır ayrılmaz mutlaka SGK ile görüşülmelidir. Prim ödemesi şartları sağlandığı takdirde memur emeklisi olmak mümkündür.

İstifa Eden Memur, Memuriyetten Emekli Olabilir mi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın