Kamu Personeli Alımlarında Kişiye Özel Şart Artık Yer Alamayacak

Kamu Personeli Alımlarında Kişiye Özel Şart Artık Yer Alamayacak
Kamu Personeli Alımlarında Kişiye Özel Şart Artık Yer Alamayacak
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

9 Mart 2021 Salı günkü resmi gazetede yayımlandı. Yayımlana karar ile öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma yönetmeliğinde önemli bir değişikliğe imza atıldı. Yükseköğretim Kurulu YÖK tarafından yayımlanan yönetmelik değişikliği ile uzun süredir sorun haline gelen kişiye özel şartlarla ilgili karar yürürlüğe girdi.

Kişiye Özel Şart Personel Alımlarında Olabilir mi?

Maalesef gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse belediyelerde ve özellikle de üniversitelere öğretim görevlisi alımlarında kişiye özel şartlar zaman zaman ilanlar bazında yayımlanmaktaydı. Adayların da büyük tepkisini alan ve dolaylı torpil iddialarına yol açan uygulama bugünkü yönetmelik değişikliğinde yerini aldı. YÖK artık kişiye özel ilanlara yönelik adım atarak artık bu durumun önüne geçiyor.

Kişiye özel şart nasıl oluyor?

Bilindiği üzere kamu personeli alımlarında genel ve özel şartlar bulunmaktadır. Genel şartlar 657 DMK’da yer alan genel hükümler olmakla birlikte özel şartlarda zaman zaman farklı ibareler olması branşlar bazında normal olarak yayımlanabilmektedir. Bu şartlar örneğin sınav şartı, sertifika şartı vb. gibi herkesin kolaylıkla erişim sağlayıp belirli bir eğitim süresi sonunda alabileceği belgelerdir.

Fakat öyle özel şartlar oluyordu ki özellikle öğretim görevlisi alımlarında örneğin bir tez konusu başvuru şartı olarak bile yer alabiliyordu. YÖK bunun önüne geçerek herhangi bir lisans tezi veya uzmanlık tezinin bir parçası veya tamamı personel istihdamında özel şart olarak sunulamayacaktır hükmüne yer verdi.

Yapılan Yönetmelik Değişikliği şu şekildedir:

Öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma yönetmeliğinin genel şartlarına eklenen yeni hüküm: İlana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemez.

Kamu Personeli Alımlarında Kişiye Özel Şart Artık Yer Alamayacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın