Kamuda Çalışan Doktorların Özel Muayenesi Olabilir mi

Kamuda Çalışan Doktorların Özel Muayenesi Olabilir mi
Kamuda Çalışan Doktorların Özel Muayenesi Olabilir mi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Danıştay 15.Dairesi ve Araştırma Hastanesinde uzman doktor olarak görev yağan davacının muayenesinde, mesleğini serbest olarak icra edemeyeceği kararı çıktı. Yani kamuda çalışan doktorların özel muayenesi olabilir mi sorusunun yanıtı gerçekleşen hukuk davasının sonunda HAYIR olarak yanıtlandı. Doktorların kamuda görev alması durumunda, ayrıca doktorluk hizmetini şahsi özel muayenesi üzerinden gerçekleştirmesi hukuka aykırı olacaktır.

Kamuda Çalışan Hekimlerin Serbest Meslek İcrası

Kamuda çalışan bir doktor, aynı zamanda mesleğini serbest bir şekilde icra edemeyecek. Kamuda çalışan hekimlerin serbest meslek icrası 1219 S.K’un 12.Maddesinin 2.fıkrasının a bendi kapsamında; Üniversite Öğretim Üyeleri Hariç, Kamuda Görev Yapan Hekimlerin Muayenehane açmaları ya da aynı fıkranın B ve C bentlerinde olan Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşları ile Vakıf Üniversitelerinde Çalışmalarının Hukuken Mümkün Olmadığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Uzman Doktor olarak Görev Yapan Davacının Muayenesinde Mesleğini Serbest olarak icra edemeyeceği kararı yer alıyor.

Tam gün yasası kapsamında, yani hastanede Nöroloji uzmanı olan ve aynı zamanda muayenesinde mesleğini serbest olarak gerçekleştiren davacının kamuda çalışan hekimlerin serbest meslek icrasında bulunamayacağına dair İl Sağlık Müdürlüğü İşlemin İptal istemi, aynı zamanda serbest çalışmasının engellenmesinin anayasaya herhangi bir aykırılık oluşturmadığını bildirdi.

Hukuka Uygun Olan Nedir?

Kamuda çalışan doktorlar için alınan karara göre, elbette doktorların kamuda görev yapması durumunda özel olarak da farklı bir muayenede görev almaları doğru değildir. Bakıldığında tam zamanlı çalışma söz konusu olduğundan, aslında doktorların muayenesinde çalışmak üzere zamanları olmayacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak anayasa hukukuna da uygun şeklide, aykırı bir durum olduğunu göstererek mahkeme gereği açılan davada, davalının elbette bu şekilde bir meslek icra durumu söz konusu olmamalıdır. 

Kamuda Çalışan Doktorların Özel Muayenesi Olabilir mi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın