Koku Alma Kaybı Koronanın Erken Belirtisi Olabilir

Koku Alma Kaybı Koronanın Erken Belirtisi Olabilir
Koku Alma Kaybı Koronanın Erken Belirtisi Olabilir
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son Vakalarda Rastlandı

Kovid 19 vakasının ilk görüldüğü ülke olan Çin’deki hastalarda tat ya da koku alma bozukluğuna ilişkin bir veri açıklanmamıştı. Ancak virüsün sonraki duraklarından biri olan İran’da bir hastanın koku kaybı yaşadığı belirtileri açıklanmıştı. Virüsün sonraki durağı olan Güney Kore’de ise koku kaybı yaşayan 34 hasta bildirildi. Virüsün yayıldığı diğer ülkelerde de hastalarda bu belirti görüldü. 

Doktora Başvurmak Gerekiyor

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. İsmail Koça, koku alma bozukluğunun bir kovid 19 belirtisi olduğunu açıkladı. Bu belirti mevsimsel koşullara bağlı olarak sonradan ortaya çıkabilmektedir. Bahar aylarının gelmesiyle alerjinik rinit vakaları artmakta ve ani koku kayıpları yaşanmaktadır. Bu nedenle her koku kaybı yaşayanda kovid 19 olduğunu söylenemez. Ancak etrafında pozitif olan vaka varsa ya da koku kaybına ek olarak bir şikayet daha varsa mutlaka test yaptırmak gerekir.

Üst solunum yolu enfeksiyonuna ilişkin herhangi bir belirti yokken aniden oluşan koku kaybı risk belirtisidir. Yapılan çalışmalar son vakalardaki koku kayıplarını incelenmiştir. Buna göre kovid 19 pozitif olanlar, negatif olanlara göre 3 kat fazla koku kaybı yaşamaktadır. Limon, kahve, sarımsak gibi keskin kokuları alamayan kişiler risk altında olabilir. Bunun dışındaki hafif kayıplar için test yaptırmaya gerek yoktur.

Koku Alma Kaybı Koronanın Erken Belirtisi Olabilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın