Kredi Faizlerinde Ki Artış Korkutuyor

Kredi Faizlerinde Ki Artış Korkutuyor
Kredi Faizlerinde Ki Artış Korkutuyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Para piyasalarının beklentileri doğrultusunda döviz kuru ile mücadele edebilmek amacıyla Merkez Bankası politika faiz oranlarını 475 baz puan artırarak yüzde 15 seviyesine çekti. Alınan bu haber ile birlikte Dolar TL kuru 7,50 seviyelerine kadar geri çekilse de madalyonun diğer yüzü vatandaşları ve esnafları oldukça korkutuyor. Çünkü artan politika faiz oranları ile birlikte başta tüketici kredileri olmak üzere konut, kobi ve araç kredi faiz oranlarının da ciddi anlamda artmasından endişe duyuluyor.

Şuan itibari ile pandeminin ilk döneminde 0,73 seviyesine kadar inan konut kredisi faiz oranlarının kamu bankalarında bile 1,30 seviyesine yükseldiği görülüyor. Uzmanlar önümüzde ki günlerde konut kredisi faiz oranlarının 1,40 seviyesini bile aşabileceğini ön görüyor. Böyle bir durumda ise konut satışlarında yaşanan düşüşün oldukça artacağı ve inşaat sektörünün tekrar zor duruma düşebileceği ifade ediliyor.

İhtiyaç Kredi Faizleri Rekor Seviyeye Geldi

İhtiyaç kredisi faiz oranları ise son 3 ayda rekor seviyeye çıktığı görüldü. Bir ara 0,90 seviyelerine kadar i nen ihtiyaç kredisi faiz oranlarının son yapılan 475 puanlık faiz artırımı ile birlikte ortalamada 1,45 seviyesine çıktığı görüldü. Ekonomi uzmanları ihtiyaç kredi faizlerinde yaşanan artışı devam edeceği ve yılsonuna kadar 1,60 seviyelerine kadar çıkabileceği ifade ediliyor. Hali hazırda borçlarını ödemekte zorlanan esnaf ve vatandaşların bu yüksek faiz oranında çok daha zor durumda kalacakları ifade ediliyor. 

Hükümet cephesi her ne kadar döviz ile mücadele konusunda kararlı olsa da yaşanan bu sürecin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla 2021 yılı Ocak ayı itibari ile kamu bankaları arayıcılığı ile tekrardan yeni kredi kampanyalarına başlayabileceği ön görülüyor.

Ayrıca pandemi sürecinin tekrara etkisini göstermesi ile birlikte ihtiyaç ve konut kredisi ödemelerinin 6 ay süre ile tekrar ertelenmesi yönünde çalışma başlatıldığı ifade ediliyor. Birçok vatandaşın Kasım ayında başlayan kredi ödemelerinin bile yapmamasından dolayı 6 aylık bir erteleme çalışması yapılıyor.

Kredi Faizlerinde Ki Artış Korkutuyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın