Maydanozun Faydaları
Akdeniz bitkilerinden olan maydanoz, yapısı itibariyle hemen her yemeğe girebilir. İçeriğinde karbonhidrat, protein, yağ ve lif bulunur. Maydanoz çok güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve C vitamini de içerir.
Hücre hasarlarının onarılmasında, kalp damar hastalıkları ve K vitamini sayesinde kemik erimesinin tedavisinde oldukça faydalıdır. Kalp hastalığı riskini yüzde 38 azaltır. Diyabete de iyi gelir. Vücuttaki tehlikeli toksinleri dışarı atan karaciğer sağlığı için çok gereklidir. Maydanozda lutein, beta karoten ve zeaksantin bulunduğu için göz sağlığına da iyi gelir. Yaşlanmayı da geciktirir. Kanseri önlemekte de öncü besinlerdendir. İltihap söktürücü etkisi sayesinde grip gibi basit hastalıklara bile iyi gelecektir.
Kurutulmuş maydanozun faydası tazesinden 17 kat daha fazladır. Mevsiminde kurutulan maydanoz her zaman kolaylıkla kullanılabilir. Mayonuzun glisemik endeksi çok düşük olduğu için kilo da yapmayacaktır. Yemeklerde, salatalarda çokça kullanılabilir.
Her zaman maydanozun tazeliğini korumak için hafif nemli olarak plastik kutulara koyulmalı ve buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabına koyularak dondurulmuş şekilde de kullanılabilir.
Maydanoz şekli ve canlı rengi itibariyle süsleme için çokça kullanılır. Ancak sadece süsleme ile kalmamalı ve tüketilmesine önem verilmelidir. Sabah kahvaltısında peynirlerle, gün içinde salatalarda ya da yemeklerde kolaylıkla kullanılabilir. Maydanoz ile hazırlanan detoks içecekleri ile vücut yenilebilir.