MEB Kendisini Beğenmedi
Daha önce yapılan araştırmalarda öğrenci, öğretmen ve velilerin gözünden MEB’e notlar verilmişti. Bu notlar MEB’i yeterli görmemişti. Şimdi ise öz eleştiri mahiyetinde bir denetim yapıldı. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerin yanı sıra Doğu’dan gelişmemiş illerden de araştırmaya katılım oldu. Toplamda 12 ilde yapılan araştırma sonuçlarında 3 ayrı rapor hazırlanmıştır.
Ders Kitapları
İlkokul ve ortaokullarda ücretsiz ders kitapları beklentileri karşılamadığı için her 4 öğrenciden 3’ü yardımcı kitap kullanıyor. Öğrencilerin yüzde 74’ü ise ders kitaplarının LGS gibi merkezi sınavlar için yetersiz olduğunu düşünüyor. Kitaplardaki soru sayısı ve çeşitliliği oldukça yetersiz. Ayrıca kitaplar 1 ve 2. sınıflar için çok büyük ve ağır. Fiziki gelişimleri ile uyumlu değil.Öğrenci Yurtları
Öğrenci yurtlarındaki elektrik tesisatı yangın tehlikesine uygun olmadığından oldukça risklidir. Bu risklere karşı yeterli önlem alınmamıştır. Ayrıca MEB, Aile Bakanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu, Diyanet, üniversite ve belediye gibi çeşitli kurumlara ait kurslar arasında eş değerlik yok.
Meslek İçi Eğitimler
Aday öğretmenler için yapılan meslek içi eğitimler sadece kağıt üzerinde, imza atılarak yapılıyor. Okul müdürleri ve görevli öğretmenler bu görevleri angarya olarak görüyor. Öğretmenlere yapılan mülakatlarda torpil kullanılıyor.