Peki, memura isteği dışında vekalet verilirse ne yapacak? Etkin ve verimli bir kamu hizmeti sunmak önemli olduğundan, idarenin hakkı kamu hizmetlerinde aksama olmaması açısından hizmetler gereklerini de dikkate alarak şartları uyan memurlara isteği dışında vekalet görevinin verilmesi mümkündür. Memurun bu görevi reddetme hakkının olmaması ancak müracaat hakkının idareye başvurması gibi durumun olması da söz konusu. Ya da görevlendirme iptal için yargı yoluna başvurması da yine seçenekler arasında. Vekalet verilmesi durumunda kişinin de yapabileceği şeyler var. Görevlendirme işleminin iptali için yargı yoluna gidilmesi mümkün.
Vekaleten İdarecilik
Memur, vekaleten idarecilik görevine alınmış olabilir. Kişiye danışılmaması, danışılması durumunda istemediğini söylemesi gibi durumlarda da ne yazık ki görevlendirme yapılabilir.
Bu durumda görevini yerine getirmek durumunda olunur mu?
Öncelikle devlet memurları kanunun 86. Maddesine göre memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması ya da görevden uzaklaştırma nedeni ile işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden ya da diğer kurumlardan ya da açıktan vekil ataması yapılabilir. Bu durumda yapılan dolu kadroya vekalet olarak açıklanabilir.
Madde hükmünde yarıca boş kadrola ait görevlerin de lüzum görülmesi durumunda memurlara ücretsiz olarak vekaleten gördürülebileceği belirtiliyor. Kanunun 175. Maddesinde vekalet görevini yürütenlere yapılacak ödemeye yer verilmesi sağlanmıştır. Devlet memurlarına ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin olan kararda ise vekalet görevini yerine getirenlere zam ve tazminat ödeme şartları da belirlenmiştir.
Kanunun 45.Maddesi
Hiçbir memur sınıfının dışında ve sınıfının içinde ki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamaz hükmü de yer almaktadır. Yani vekalet görevi verilirken bu hükme de uygun olarak hareket edilmesi gerekiyor. Memura başka bir hizmet sınıfına ait ya da derecesinin altında bir derecenin görevlendirilmesi gibi bir durum olmamalıdır. Bunun için direkt olarak memura vekalet kanunları kapsamında hareket etmenin her iki tarafın da menfaati için olmasına dikkat edilerek hareket edilmelidir. Kanunlara bakılacaktır.