Merkez Bankası Yıl Sonu Döviz Tahminini Güncelledi

Merkez Bankası Yıl Sonu Döviz Tahminini Güncelledi
Merkez Bankası Yıl Sonu Döviz Tahminini Güncelledi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde döviz ve altında yaşanan aşağı yönlü hareketlenmeden sonra, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yıl sonu dolar tahminini bir önceki açıklamaya göre aşağıya çekerek, 7,89 lira olarak belirledi. Bir önceki tahmin 7,90 lira iken son günlerde yaşanan dalgalanmalardan sonra yeni dolar beklentisini aşağıya çekti. Ayrıca TÜFE beklentisini de yüzde 12,47 olarak yeniden belirledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayı beklenti anketini açıkladı. Cari yıl sonu Tüketici enflasyonunu bir önceki ankette yüzde 11,76 iken yüzde 12,47 olarak güncelledi. 12 ay sonra TÜFE beklentisi bir önce ki açıklanan anket döneminde yüzde 10,53 iken bu dönem anket sonuçlarından yüzde 10,77 olarak açıklanmıştır. 24 ay sonraki TÜFE beklentisi ile önceki anket döneminde yüzde 9,05 iken şimdiki ankette yüzde 9,20 olarak güncellendi.

2020 yıl anket sonuçlarında 12 ay sonraki tahminler değerlendirildiğinde TÜFE’nin ortalama yüzde 24,72 ihtimal ile yüzde 9,00 ile yüzde 9,99 arasında olacağı açıklandı. Yüzde 33,96 ihtimal ile de yüzde 10 ile yüzde 10,99 arasında sonuçlanacağına ilişkin tahmin açıkladı.

24 Aylık Enflasyon Beklentisi Açıklandı

Açıklanan rakamlar katılımcıların tahminleri üzerinden gerçekleşirken, enflasyon rakamlarında olduğu gibi döviz tahminleri de güncellendi. Böylelikle dolarda yıl sonu fiyat beklentisi 7,89 olarak belirlendi.

Aynı ankette yapılan açıklamada, nokta tahminler baz alınarak, yapılan değerlendirmede katılımcıların 24 ay sonrası tahminleri de yer aldı. Böylelikle TÜFE’nin ortalama yüzde 23,29 ihtimalle yüzde 8 ile yüzde 8,99 olması beklenirken, yüzde 36,43 ihtimal ile yüzde 9 ile yüzde 9,99 olması bekleniyor. Yine aynı ankette yüzde 13,37 ihtimal ile yüzde 10 ile 10,99 olması yapılan tahminler arasında.

Yapılan tahminler katılımcıların ortalamasına göre belirlenirken, büyük çoğunlukta 24 aylık sürede enflasyon oranları düşmesi bekleniyor. Tüketicilerin merakla beklediği enflasyon ve döviz rakamları için açıklanan tahmin rakamları olumlu olarak değerlendirirken, uzmanlar bu gidişin uzun soluklu olmasını beklediklerini açıkladılar.

Merkez Bankası Yıl Sonu Döviz Tahminini Güncelledi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın