Öğretim Görevlisinin Görev Süresini Uzatmada İdarenin Hakkı

Öğretim Görevlisinin Görev Süresini Uzatmada İdarenin Hakkı
Öğretim Görevlisinin Görev Süresini Uzatmada İdarenin Hakkı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Evet, merak edilen bir konu olduğundan, öğretim görevlisinin görev süresini idare uzatabilir mi sorusu sıkça soruluyor. Bu konuyla alakalı yakın zamanda bir dava görülmüş olduğundan konu yeniden gündeme geldi. Dava, Meslek yüksekokul müdürlüğü muhasebe ve vergi uygulamaları bölümünde öğretim görevlisi olan davacı tarafından açıldı. Görev süresinin uzatılmamasına işlemin iptali için açılmış olan bir dava. Yerel mahkeme ise işlemi hukuka uygun bulmuş. Danıştay’a giden karar yerel mahkeme kararını çeşitli gerekçeler ile bozmuş.

İdare Yetkisini Deliller ile Kullanabilir!

Önemli olan gerçekleşecek olan karar için karar ne olursa olsun deliller ile açıklanmış olmasıdır. Bunun sağlanması durumunda sorunsuz bir şekilde yetkililerin delileri de sunması ile kararı onların vermesinde bir sakınca olmayacaktır. Danıştay, yerel mahkeme kararını çeşitli nedenler ile bozduğundan bu nedenleri de detaylı bir şekilde açıklamıştır. Davacının görev süresinin uzatılması konusunda idareye tanınan yetkinin kamu yararı ve hizmet gerekliliklerine uygun şekilde kullanılabilmesi için geçerli ve somut objektif nedenler ile kararın açıklanması önemli olacaktır denmiştir.

Davacı hakkında görev süresinin uzatılmamasına ilişkin olan gerekçeler arasında yer verilen olaylar kapsamında her ne kadar davacının sözlü olarak uyarıldığı davalı idarece belirtilmiş olsa da; bahse konu eylemler için somut olarak herhangi bir tespit ve işlem gözükmemektir. 

Uyarı Olsa da Fiilen Tespit Olmalı!

İdare tarafından yapılan uyarılar kapsamında, mutlaka kişinin fiilen de bunları kanıtlayacak yani direkt olarak gösterecek sonuçları olmalıdır. Hizmetine ihtiyaç olmadığına yönelik hukuken geçerli ve kabul edilebilir bir gerekçe de bulunmadığı, davacının eylemlerine dair verilmiş bir disiplin cezası ya da dosya olmadığı da görülmektedir. Bunu göz önünde bulundurarak direkt olarak tespitler kapsamında hareket ederken, davaların da bunun üzerinden görülecek olduğu açıklanmıştır. Uyarı olsa da fiilen gösterge olması da önemli olacak ve idare tarafından görevin sonlandırılması ya da uzatılması konusunda tespit yapılacak. Yasalara uygun şekilde hareket edilmesi önemlidir.

Öğretim Görevlisinin Görev Süresini Uzatmada İdarenin Hakkı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın