Pandemi Sürecin Mesleki Eğitime İlgi Arttı

Pandemi Sürecin Mesleki Eğitime İlgi Arttı
Pandemi Sürecin Mesleki Eğitime İlgi Arttı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Meslek liseleri bu ülkenin eğitim sisteminde yıllarca kanayan yara olarak kalmıştı. Hatta bir dönem meslek liseleri herhangi bir yere yerleşemeyen ve akademik anlamda hiçbir umut vadetmeyen öğrencilerin mecburi adresi olarak görülmeye başlanmıştı. Fakat son 10 yılda yapılan yatırım ve düzenlemeler ile birlikte meslek liselerine olan ilgini arttığı görülmüştü.

O artan ilginin ise bu sene rekor seviyeye yükseldiği görüldü. Özellikle pandemi sürecinde meslek liselerinde üretilen maske, tıbbı ekipman ve dezenfektan gibi ürünlerin basına yansıması ile birlikte velilerin meslek liselerine olan ön yargısının kırıldığı görülüyor. Meslek liselerinde doluluk oranı yüzde 97 seviyesine kadar yükselirken nakillerle birlikte meslek liselerinin tam doluluk oranına ulaşacağı tahmin ediliyor.

Bakanlık Çalışmalarına Devam Ediyor

Milli Eğitim Bakanlığı ise Türkiye’de mesleki eğitimin cazip hale gelmesi ve kalitenin arttırılması için çalışmalarına devam ediyor. Ülkemizde birçok sektörde kalifiye elemen eksikliği görülürken bunu gidermenin en hızlı ve kaliteli yolunun mesleki eğitimden geçtiği ifade ediliyor. Bakanlık önümüzdeki süreçte mesleki eğitimi çok daha cazip gale getirmek için yeni adımlar atmayı planlıyor. Bu noktada meslek lisesi mezunlarının işe alınması ve belirli bir süre istihdam edilmesinin garanti edilmesi durumunda devletten yüzde 40’a varan teşviklerin verilmesi planlanıyor.

MEB tarafından mesleki eğitimi güçlendirmek amacıyla yapılacak çalışmanın tamamlanması durumunda meslek liselerinin kalitesinin kısa süre içerisinde istenilen seviyeye ulaşması ön görülüyor. Ayrıca yapılacak yasal çalışma ile birlikte meslek liseleri öğrencileri için staj süresinin haftanın 4 gününe çıkartılması ve ücretinde askeri ücretin yüzde 50 seviyesine çıkartılması planlanıyor.

Meslek Liselerinde Mesleki Eğitim 9. Sınıfta Başlayacak

Meslek liselerinde verilen eğitimin kalitesini ve niteliğini arttırmaya yönelik çalışmalar kapsamında 2020-21 eğitim öğretim döneminden itibaren öğrenciler meslek lisesine adım attıkları 9. Sınıftan itibaren alan seçimi yaparak haftada 10 saatlik bir meslek dersi almaya başlayacaklar. Daha önceki yıllarda meslek liselerinde alan seçimi ve meslek dersleri 10. sınıftan itibaren başlıyordu.

Pandemi Sürecin Mesleki Eğitime İlgi Arttı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın