Piyasalar Yeni Haftaya Durgun Başlıyor

Piyasalar Yeni Haftaya Durgun Başlıyor
Piyasalar Yeni Haftaya Durgun Başlıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkemizdeki para piyasaları önce Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması, daha sonra eski Hazine ve Maliye Bakanı’nın istifası sonrası Lütfi Elvan’ın bu göreve getirilmesi ile büyük bir hareketlenme yaşamıştı. Daha sonra Merkez Bankası aylık para politikaları kurulu toplantısında faiz artırımı beklentisi ile döviz cephesinde yüzde 15’leri aşan düşüşler yaşanmış Borsa İstanbul ise tarihi rekorları kırmıştı.

Merkez Bankası’nın piyasaların beklentisi doğrultusunda 475 baz puanlık faiz artırımı sonrasında ise piyasaların haftanın son 2 günü yatay bir seyirde hareket ettiği görüldü. Ekonomi uzmanları hafta içerisinde herhangi bir beklentinin kalmaması nedeniyle bu yatay seyrin hafta içi devam edebileceğini ön görüyor.

Yapısal Reformlar Bekleniyor

Para piyasaları için en büyük beklentisi ise piyasaya yabancı yatırımcını girişini hızlandıracak yapısal ve hukuksal reformlara bir an önce başlanması oluyor. Geçtiğimiz hafta yaşanan sıcak gelişmelerle birlikte 10 günlük süreçte Türkiye’ye 700 milyon dolarlık bir yabancı girişi oldu. Fakat bu girişin oldukça yetersiz olduğu ve piyasaların hareketlenmesi için 5 ile 10 milyar dolarlık bir yabancı yatırımcı girişinin gerektiği belirtiliyor. Fakat yabancı yatırımcıların henüz ülkemize olan güvenlerinin yeterli seviyeye gelmemesi bu girişin önündeki en büyük engel olarak görülüyor. Bu sebeple hafta boyunca hem Borsa hem de döviz cephesinde yatay seyrin devam edebileceği ön görülüyor.

Dış Borç Ödemeleri Korkutuyor

Ekonomi yönetiminde yaşanan değişimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları ile bir nebzede olsa kendine gelen para piyasaları için yüklü dış borç ödemesi hala en önemli sorun olarak ön plana çıkıyor. Pandemi dolayısı ile turizm ve ihracat gelirlerinin oldukça azaldığı bu dönemde yüklü dış borç ödemesinin nasıl yapılacağı ise hala bilinmiyor. Yılsonuna kadar 40 milyar dolarlık borç ödemesi olduğundan dolayı Aralık ayı başında yapısal ve hukuksal düzenlemeleri gündeme gelmesi bekleniyor. Orta vadede ise tekrar bir faiz artırımının olabileceği ön görülüyor. Fakat bu kez ki faiz artırımının 100 ile 200 vaz puan arasında olması bekleniyor.

Piyasalar Yeni Haftaya Durgun Başlıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın