Nasıl Beslenmeli?
Mide hastalıkları olan gastrit, ülser ve reflü birbiri ile benzer belirtiler göstermektedir. Halk arasında bu hastalıklar birbirinin ilerlemiş hali olarak zannedilir. Gastritten ülsere, ülserden kansere dönüşeceği inanışı yanlıştır.
Gastrit halinde yemekten önce ya da sonra midede yanma ve ağrı gibi şikayetler görülür. Süt, soda ve su gibi içecekler midede rahatlama sağlar. Ancak bu şikayetler sık sık tekrarlayacaktır. Kronik gastrit şikayeti başka bir hastalığa dönüşmez.
Ülser ve reflüde de benzer şikayetler görülmektedir. Bu yüzden hastalıklar karıştırılır. Ancak ülser halinde mideden ağza sıvı gelmesi görülür. Mideden boğaza yükselen ve göğüs arkasında hissedilen yanma mevcuttur. Boğazdaki bu hareketlilikten ötürü yemeklerden sonra ses kısılması yaşanabilir. Reflü ilerlemesi halinde yemek borusu kanserine dönüşebilir. Bu nedenle en riskli mide hastalığı reflü olarak görülmektedir.
Reflüsü Olanlar Nasıl Beslenmeli?
Mide hastalıklarının temel sebebi asittir. Beslenme alışkanlığında asitler azaltılmalıdır. Reflü hastalığı belirli bir beslenme düzenine uyulması halinde iyiye seyredecektir. Çiğ sarımsak, çiğ soğan, salça, mercimek, baharat, çikolata ve yağda kızartılmış yiyecekler tercih edilmemelidir. Limon, sirke, nane, asitli içecekler, fast food gibi besinlerden uzak durulmalıdır.
Uzun süre aç kalmamak, öğünleri az yiyerek geçirmek ve asit oranı düşük yiyecekler yemek mide sağlığına iyi gelecektir.