Hukuki Olay
Bir şantiyede iki kişi gece bekçisi olarak görev yapıyordu. Şantiyeye ait ortak kullanılan bir araç çarpılarak hasara uğradı. İşveren bu durumda bekçilerin görevini iyi yapmadığı iddiası ile işlerine son verdi.
İşçi mahkemede söz konusu aracın kendisi tarafından hasara uğratılmadığı, bu olaydan sorumlu tutulamayacağı gerekçesi ile dava açtı. İşveren ise bekçinin görevini iyi yapmadığı gerekçesi ile yazılı savunması alındıktan sonra iş sözleşmesine son verildiğini savundu. Yerel mahkeme işvereni haklı buldu ve davayı reddetti. Her ne kadar hasarı veren bekçi olmasa da nöbet alanında görevini iyi yapmadığı gerekçesi ile işe iade talebi reddedildi. Kıdem ve ihbar tazminatlarının ise ödenmesini istedi.
Yargı Kararı
Bölge Adliye Mahkemesi ise işçinin direk sorumluluğu olmadığı gerekçesi ile kararı bozdu ve işçinin işe iadesine karar verdi. Bunun üzerine dosya son durak olarak Yargıtay’a gitti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi söz konusu olayda işçi ve işveren arasındaki güven ilişkisinin zedelendiğini belirtti. Hasara sebep olan bekçi olmasa dahi işverene haber verme yükümlülüğü ihlal edilmiştir.
Şantiyeye ait araç gece bekçilerinin gözetimine bırakılmıştır. Ancak bekçiler göz kulak olamamış ve işverene de haber vermemiştir. Bu nedenlerle fesih haklı nedene dayanmasa da geçerli nedene dayanmaktadır.