Yargıtay Ara Dinlenmeler İçin Karar Verdi

Yargıtay Ara Dinlenmeler İçin Karar Verdi
Yargıtay Ara Dinlenmeler İçin Karar Verdi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ara Dinlenme Süresi Nasıl Olmalıdır?

Bir otelde aşçıbaşı olarak çalışan kişi işten çıkarılmıştır ve mali haklarının alınması için dava açmıştır. Otel ise aşçıbaşının maliyetleri düşük tutması istenmesine rağmen, yüksek tuttuğu gerekçesi ile işten çıkarılmıştır. Yerel mahkeme davayı reddetmiştir. Fazla mesai, tatil gibi ücret alacaklarının hesaplanması konusunda tereddüt yaşanmıştır. İşçi ve işveren çalışma saatlerinde verilen ara dinlenme konusunda uyuşamamıştır. 

Ara dinlenmeler iklim, mevsim, yöredeki gelenekler ve işin niteliğine belirlenecektir. Ancak 24 saat içinde en az 12 saat kesintisiz dinlenme süresi verilmesi şarttır. 4 saat ve daha kısa süreli çalışmalar için en az 15 dakika, 4-7,5 saat çalışma için en az yarım saat ve 7,5 saatten fazla çalışmalar için en az bir saat mola verilmelidir. Günlük çalışma süresi 11 saati aşamayacaktır.

Bu yüzden 11 saate kadar olan çalışmalar için de 1 saat ara dinlenme verilmelidir. Uygulamada 11 saati aşan çalışmalar yapılmaktadır ve bu durumda 1,5 saat mola verilmesi gerekir. 
İşçiler ara dinlenme sürelerini işte çalışmak dışında her yerde ve şekilde geçirebilir. Ara çalışmaların düzenlenmesi işyeri idaresine aittir. İşçilere dinlenme süresi tanınmamışsa haftada 45 saati aşan her çalışma için zamlı ücret ödenmelidir.

Yargıtay Ara Dinlenmeler İçin Karar Verdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın