Retweet Yaptıklarınızdan Sorumlusunuz
Yargıtay 18. Ceza Dairesi tarafından herkesi ilgilendiren bir karar verildi. Bir başkasının attığı tweet ile belirli bir şahıs işaret edilerek pislik, ş.., namert, rüşvetçi gibi hakaret içerikli sözler yer almıştır. İşte bu paylaşımlar şüpheli tarafından retweet edilmiştir. Hakaret edilen kişi de suç duyurusunda bulunmuştur.
Cumhuriyet savcısı hakaret içerikli sözlerin şüphelinin bizzat sarf ettiği sözler olmadığı, sadece retweet edildiği gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Yapılan itirazlar üzerine dosya Yargıtay’a taşındı.
Yargıtay 18. Dairesi 2018/7790 E. Sayılı dosyada bozma kararı verdi. Söz konusu olaydaki müştekinin twitter üzerinde @… ad soyad şeklinde ismi belirli olarak kayıtlı olduğunu söyledi. Şüpheli ise bu kişiye karşı hakaret içeren paylaşımları retweet etmek suretiyle sayfasında paylaşmıştır.
Şüpheli bu sözleri kendisinin yazmadığını, sadece paylaştığını söyleyerek savunma yapmıştır. Taraflar arasında hakaret suçundan görülen bir kamu davası da mevcuttur. Şüphelinin retweet ettiği sözler, bu sözlere katıldığı ve müştekiye bu sözleri layık gördüğü anlamına gelir. Bu sebeplerden ötürü KYOK yerine iddianame düzenlenmelidir.
Yargıtay’ın bu kararı tweet gibi retweet edilen sözlerin sonuçlarına da katlanmak gerektiğini göstermektedir. Retweet edilen sözlere katıldığını ve onayladığını göstermek de suça konu olabilecektir.