ABD Çin Gerilimi Tırmanıyor

ABD Çin Gerilimi Tırmanıyor
ABD Çin Gerilimi Tırmanıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya hala corona virüs salgını ile mücadele ederken hızla tırmanmaya başlayan ve karşılıklı atılan adımlarla giderek tehlikeli bir hal almaya başlayan ABD ve Çin arasında ki gerilime odaklanmış görünüyor. Siyaset uzmanları ABD ve Çin arasında yaşanan gerilimin böyle devam etmesi durumunda corona virüs pandemisi sonrasında toparlanmaya başlayan para ve ekonomi piyasalarının tekrar kötüye gitmesine neden olacağını ifade ediyor. Hatta olası bir corona virüs ikinci dalgası ile birlikte Çin ile ABD arasında yaşanacak bir askeri ve siyasi krizin dünya ekonomilerini en dip seviyeye çekebileceği uyarılarını yapıyor.

Çin Misilleme Yaptı

ABD ile Çin arasındaki konsolosluk gerilimini bir sür safhaya taşıyan hamle bu kez Pekin yönetiminden geldiği görüldü. Geçtiğimiz hafta ABD’nin Çin’in Houston’daki konsolosluğunu kapatma kararı almasına yönelik Çin tarafından misilleme bugün aynı sertlikte geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, cuma günü verilen 72 saatlik sürenin bugün dolduğunu belirterek Chendu’daki ABD’ye ait konsolosluğun tamamen boşaltıldığını dünya kamuoyuna duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı, konsolosluk binasına el konulduğunu belirtirken polis ve güvenlik güçleri olay yerine geldiği bilgisi paylaşıldı. 

Bu kararın ardından ise ABD’nin nasıl bir adım atacağı merak konusu oluyor. Uzmanlar ABD’nin bir sonra ki adımının çok daha ses getirecek bir hamle olduğunu belirtirken ABD Başkanı Trump’ın ABD’de yapılacak başkanlık seçiminin kazanmak adına Çin’e karşı her türlü sert önlemi alacağı iddia ediliyor. Dünya ekonomi ve para piyasaları ise bu gelişmeleri oldukça endişeli gözlerle takip ediyor.

İki Ülke Arasındaki Sorunun Nedenleri

ABD ile Çin arasındaki ikili siyasi ve ekonomik ilişkiler tarihin en düşük seviyesine kadar inerken bunun birçok siyasi ve ekonomik nedeni bulunuyor. Ticaret ve teknoloji konusundaki iki ülke arasında son dönemde yaşanan büyük çaplı anlaşmazlıklar, corona virüsü salgınının Çin’in başlattığına dair Washington yönetiminin yoğun iddiaları, Güney Çin Denizi’ndeki Çin’in gerçekleştirdiği hamleler ve Pekin yönetiminin Hong Kong’taki baskıyı artırması iki ülke arasında ki yüksek gerilimin en başlıca nedenleri arasında gösteriliyor.

ABD Çin Gerilimi Tırmanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın