Antibiyotik Kullanımında Büyük Tasarruf Sağlandı

Antibiyotik Kullanımında Büyük Tasarruf Sağlandı
Antibiyotik Kullanımında Büyük Tasarruf Sağlandı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ve sonrasında gelişen antibiyotiğe karşı direnç ülke genelinde en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyordu. Özellikle bu durum son 10 yılda oldukça kritik seviyelere kadar ulaşmıştı. Bu duruma daha fazla kayıtsız kalamayan Sağlık Bakanlığı ise bir dizi önlem ve bilinçlendirme programının hayata geçirmişti.

Akılcı antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan geniş kapsamlı çalışmalar ile birlikte 2011 yılında 1000 kişide y 42,28 birim olan antibiyotik tüketimi, 2019 yılında yaklaşık 31,86 birime gerilediği görüldü. Rakamlar hala uluslararası düzeyim oldukça üstünde olsa da yapılan yüzde 35’lik tasarrufun gelecek açısından oldukça umut verici olduğu ifade ediliyor.

Doktorlar Artık Daha Az Tercih Ediyor

Antibiyotik kullanımına ilişkin yapılan inceleme kapsamında 2011 yılında reçetelerin yaklaşık yüzde 35’inde antibiyotik ilaçların yer aldığı görülürken, 201 yılı için yapılan incelemede ise reçetelerin sadece yüzde 24’ünde antibiyotik ilaçların yer aldığı ve bu durumun oldukça iyimser olduğu belirtiliyor. Yapılan değerlendirmede doktorların antibiyotik reçeteleme tercihinde yüzde 32’lik azalma olduğu ve sürecin iyi yönetilmeye başlandığı ifade ediliyor.

2011 yılında antibiyotik satışı 218 milyon kutu olarak gerçekleşirken Sağlık Bakanlığı tarafından bilinçli antibiyotik kullanımına ilişkin çalışmalar başlatılmasaydı ülkemizde antibiyotik tüketimi 2019 yılında 272 milyon kutu olarak gerçekleşmesi gerekiyordu. Yapılan bilinçli ve başarılı çalışmalar ile birlikte 2019 yılı Türkiye antibiyotik tüketimi kutu bazında 168 milyon olarak gerçekleşti. Yapılan çalışmalar ile birlikte  2019 yılında 105 milyon kutu daha az antibiyotik tüketilmiş oldu.

Antibiyotik Maddi Payı Yüzde 4,5’ Düştü

Alınan önlemler ve bilinçlendirme çalışmaları maddi anlamda da büyük bir rahatlamaya neden olduğu görülüyor. 2011 yılında ilaç için harcanan her 100 TL’nin yaklaşık 11 TL’si antibiyotikler için harcanırken, 2019 yılında her 100 TL’nin yaklaşık 4,5 TL’sinin antibiyotikler için harcandığı tespit edildi. Eğer önlemler alınmasaydı 2019 yılı için ilaç için harcanan her 100 TL’nin yaklaşık 16 TL’si antibiyotikler için harcanacaktı.

Antibiyotik Kullanımında Büyük Tasarruf Sağlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın