Hayvansal Besinler Tüketilmelidir
B12 vitamini bitkisel besinlerde bulunmayan, hayvansal gıdalardan alınan bir vitamindir. Bu vitamin vücutta kan üretimini sağlar ve sinir sistemini korur. B12 vitamini vücut tarafından üretiliyor olsa da yeterli gelmez ve dışarıdan alınmalıdır. Yeteri kadar B12 alınmazsa vücutta kan hücreleri üretilemeyecektir. Bu da kansızlığın yanı sıra sinir sisteminde aksaklıklara da sebep olur.
Halsizlik, soluk cilt, el ve ayaklarda uyuşma karıncalanma, unutkanlık gibi belirtiler B12 eksikliğini göstermektedir. Bu sorunlar varsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Tedavinin yanı sıra B12 açısından zengin besinler de tüketmek gerekir.
B12 açısından en yüksek besinler et ürünleridir. Günde 1 köfte büyüklüğünde kırmızı et tüketmek vitaminin tüketilmesi yeterlidir. Özellikle kadınlarda B12 eksikliği sık görüldüğü için kadınlar daha fazla tüketmelidir. Et tüketmeyen vejetaryenlerde B12 eksikliği mutlaka görülecektir. Bu yüzden doktora başvurarak özel bir diyet uygulamaları yerinde olacaktır.
Hamilelik döneminde B12 eksikliği fetüsün sağlıklı gelişmesine engel olabilir. Düşükler, fetal anomaliler olmaması için bu değerlere baktırmak şarttır. Özellikle dar gelirli ailelerde düşük et tüketiminden ötürü vitamin eksikliği görülmektedir. Bu durumlarda takviye ilaç kullanmak gerekebilir. Her hamile, hamileliğini öğrenir öğrenmez bu değerlere baktırmalıdır. Vejetaryen anneler hamilelik boyunca özel diyetlere uymalıdır.