Borsa İstanbul’da Neler Oluyor

Borsa İstanbul’da Neler Oluyor
Borsa İstanbul’da Neler Oluyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa yatırımcılarının son 1 haftada sevabını en çok merak ettiği konuların başında Borsa İstanbul’un son dönemde yaşadığı büyük kayıpların nedeni oluyor. Çünkü Corona virüs pandemisi döneminde bile toparlanan ve 800 puan seviyelerinden 1230 puan seviyelerine kadar çıkan Borsa İstanbul son 10 günde büyük değer kayıpla yaşıyor. Bu süreçte çoğu zaman olduğu gibi en büyük zararı ise küçük yatırımcı görüyor. Borsa yatırımcıları bu düşüşün nedenlerini ve daha devam edip etmeyeceğini yoğun bir şekilde merak ediyor.

Swap Kelepçesi Düşüşteki En Önemli Faktör

Borsa İstanbul’un bu düşüşünde ki en temel faktörler arasında Merkez Bankası’nın Dolar’da yaşanan yükselişi durdurmak amacıyla yabancıların yurt dışı piyasalarında TL’ye erişimi sınırlandırması yönünde ki adımı olduğu belirtiliyor. Türk Bankalarının Avrupa’da paranın kalbi olan Londra piyasalarına TL akışını durdurması ile birlikte artan talebe yönelik olarak swap faizlerinin 1050 seviyelerini test etmesi olarak gösteriliyor.

Yurt dışından TL bulamayan yabancı yatırımcılar sıcak paraya ulaşmak için ellerinde bulunan tahvil ve hisse senetlerini satmaya başlamaları Borsa’da ki düşüşün en önemli nedeni olarak görülüyor. Yapılan bu hamle ile birlikte Dolar TL kuru 7 seviyesinden 6,88’e kadar gerilese de şuan itibari ile 6,92 seviyesinde seyrediyor. Kısa vadede kuru tutmak için atılan bu adımın Borsa İstanbul’a çok büyük zarar verdiği ifade ediliyor.

Artan Vaka Sayıları

Borsa İstanbul’un bu dramatik düşüşün ardında yatan diğer bir neden ise Türkiye’de son dönemde artan vaka sayısı ve bu sayısının çok daha yüksek seviyelere çıkabileceği endişesi oluyor. 1100 seviyesine çıkan vaka sayısının bayram sonrasında ki 10 günlük süreçte 3 bine kadar ulaşmasından endişe ediliyor. Olası bir ikinci dalganın tetiklenme riski ile birlikte yerli yatırımcıların Borsa’da işlem yapma konusunda oldukça isteksiz olmaları düşüşün hızını arttırdığı ifade ediliyor.  1070 seviyesinde bulunan direncin kırılması halinde ise BIST 100 endeksinin 1000 puan seviyesinin altına çekilebileceği iddia ediliyor.

Borsa İstanbul’da Neler Oluyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın