Dijital Hizmet Vergisi Yüzleri Güldürdü

Dijital Hizmet Vergisi Yüzleri Güldürdü
Dijital Hizmet Vergisi Yüzleri Güldürdü
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de yoğun tartışmalar neticesinde 7 Aralık 2019’da Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren yasa ile belirli şartları karşılayan dijital hizmet sağlayıcılarından vergi alınması kararlaştırılmıştı. 1 Mart 2020 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Dijital Hizmet Vergisi’nde ilk üç aylık hasılat 310 milyon 273 bin TL oldu. Elde edilen bu hasılat ise beklentilerin çok daha üzerinde gerçekleşmiş oldu. Rakamların bu denli iyi çıkmasında pandemi sürecinde insanların dijital hizmet sağlayıcılarını çok daha aktif bir şekilde kullanmasının önemli rolü olduğu ifade ediliyor.

Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlan n bütçe dengesi istatistiki verilerine göre, Nisan ayından 67,6 milyon TL, Mayıs ayından 73,1 milyon TL, ve Haziran ayından169,5 milyon TL’lik Dijital Hizmet Vergisi toplandığı bilgisi aktarılıyor. Bu vergilerin hangi usullerde toplanacağına ilişkin esaslar ise 20 Mart tarihli Resmi Gazete ‘de yer almıştı.

Dijital Hizmet Vergisi Oranı Yüzde 7,5

7 Aralık 2019’da Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi esaslarına göre tek bir şekilde ortaya konuyor. Buna göre Türkiye’de dijital ortamda sunulan her türlü reklam hizmetleri, içerik satışları, sosyal medya sitelerinde verilen ücretli hizmetler, mal ve hizmet satışında aracılık yapan “web” sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen gelir üzerinden yüzde 7,5 oranında Dijital Hizmet Vergisi alınıyor.

Bu verginin alınmasına yönelik esaslar noktasında ise ilgili düzenleme uyarınca Türkiye’deki hasılatı 20 milyon TL’den veya dünya genelindeki hasılatı 750 milyon avrodan veya muadili yabancı para karşılığı TL’den az olanlar Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf tutuldukları yer alıyor. Dijital hizmet vergisi kapsamında olunması için için hem 750 milyon Euro hem de 20 milyon TL kıstasının her ikisinin de karşılanması gerekiyor.

1 Yıllık Gelir 1,5 Milyar TL’yi Bulabilir

Vergi uzmanları ilk 3 aylık 310 milyon TL hasılat göz önüne alındığında dijital hizmet vergisinin bir yıllık hasılatının dijital hizmetlere olan ilginin arttığı da göz önüne alınarak 1,5 milyar TL’ye ulaşabileceği ön görülüyor. Fakat bu gelir bu vergiyi uygulayan diğer ülkeler ile kıyaslandığında hala yeterli seviyede olmadığı görülüyor.

Dijital Hizmet Vergisi Yüzleri Güldürdü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın