Ekonomik Güvende Endeksinde Umut Verici Artış

Ekonomik Güvende Endeksinde Umut Verici Artış
Ekonomik Güvende Endeksinde Umut Verici Artış
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tıpkı dünya ekonomilerinde olduğu gibi Türkiye ekonomisi de oldukça sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Nisan ayından beri corona virüs pandemisi nedeniyle dünya ekonomileri durma noktasında gelirken 1 Hazirandan itibaren atılan normalleşme adımlarının meyvesini vermeye başladığı görülüyor. 2020 Nisan ayında 50 puana kadar rekor bir düşüş gerçekleştiren Ekonomik Güven Endeksi Haziran ayında büyük bir toparlanma ile 73,5 seviyesine kadar yükselmişti. Temmuz ayı verileri ile birlikte ekonomiye olan güvenini oldukça arttığı ve geleceğe yönelik çok daha iyimserliğin hâkim olduğu görülüyor.

Artışta İnşaat Sektörünün Etkisi

Kamu bankaları tarafından verilen düşük faizli, uzun vadeli ve belirli süre geri ödemesiz konut destek kredileri ile birlikte satışların oldukça arttığı konut sektörü güven endeksinin artışında oldukça önemli bir yer tutuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Temmuz ayında imalat sanayi, hizmet, perakende ve inşaat sektöründeki olumlu gelişmeler güven endeksinin yukarı çıkmasının ana nedenleri olarak ön plana çıkıyor.

TÜİK tarafından açıklanan verilerde sektör bazında incelendiğinde 2020 Temmuz ayında imalat sanayi güven endeksinin aylık bazda yüzde 10,7 artış göstererek 99,4 değerine yükseldiği görülüyor. Hizmet sektörü güven endeksinin ise yüzde 20,2 artış göstererek 66,7 değerine ulaştığı görülüyor. Perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 9,6 artarak 94,6’ya, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 11,6 artarak 87,0’ye yükseldiği görülüyor. Tüketici güven endeksi Temmuz ayında yüzde 2,7 azalarak 60,9 düşmesi ise bu ayın en olumsuz rakamı olarak ön plana çıkıyor. 

Ekonomik Güven Endeksi Hala 100 Seviyesinin Altında

Rakamların yükselmesine rağmen hala 100 seviyesinin altında olduğu için ekonomiye yönelik beklentilerin iyimsere döndüğünden söz edilemiyor. 2020 yılının kalan aylarında corona virüs pandemisi ikinci dalgasının olmaması durumunda 100 güven endeksi sayısına yaklaşılabileceği ön görülüyor. Aksi yönde bir senaryoda ise corona virüs ikinci dalgasının yaşanması halinde endeksin tekrar 50 seviyesine düşebileceği belirtiliyor.

Ekonomik Güvende Endeksinde Umut Verici Artış

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın