Emekli Çalışan Oranı Alarm Veriyor

Emekli Çalışan Oranı Alarm Veriyor
Emekli Çalışan Oranı Alarm Veriyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya ekonomileri için geçerli olan altın kural bir ülkede çalışan sayısının emekli sayısına oranı ne kadar fazla ise bir başka değişle emek aktif çalışan ile emekli oranı ne kadar yüksek ise ekonomilerin durumu da aynı derecede iyi oluyor. Fakat bu durum ne yazık ki ülkemizde son yıllarda gittikçe olumsuz bir hal alıyor. Bu tablo aynı şekilde artarak devam ederse ülke ekonomisi için ciddi anlamda büyük bir risk oluşturabilir.

Aktif Pasif Oranı 1,73’e Düştü

SGK verilerine göre ülkemizde 2002 yılında 12 milyon aktif çalışan ve 5,9 milyonda emekli bulunuyordu. O tarihte aktif çalışanların emeklilere oranı 2,04 olarak gerçekleşmişti. Yani her 100 emeklinin maaşını 204 çalışan ödüyordu. Fakat ülkemizde 65 yaş emeklilik düzenlemesinin hayata geçirilmesine rağmen emekli sayısı giderek arterken çalışan sayısının aynı oranda artmadığı görülüyor. Bu durum haliyle çalışan emekli dengesinin emekliden yana bozulmasına yol açtı.

Çalışan emekli oranı 2006 yılında 1,95’e düşerken bu düşüş yıllar geçtikçe devam etti. 2009 yılında 1,78’e düşen oran 2009 ile 2015 yılları arasında yaşanan istihdam artışı ve ekonomik yükselişle birlikte 1,95 seviyelerine kadar çıkmıştı. Fakat 2017 yılı ile birlikte tekrar hem de oldukça endişe verici bir şekilde düştüğü görüldü. 2020 yılı verilerine göre ülkemizde 21 milyon 383 bin aktif çalışan bulunurken, 12 milyon 329 bin emeli bulunuyor. Bu rakamlar eşleştirildiğinde ortaya 1,73 gibi son derece endişe verici bir tablo çıkıyor.

İstihdamın Arttırılması Şart

Çalışan ve emekli sayısı arasında ki makasın giderek kapanması ekonomi açısından oldukça büyük bir sorun olarak görülüyor. Bu sebeple hükümet cephesinden önümüzde ki dönemde büyük bir istihdam seferberliği başlatılması bekleniyor. Eğer bu makas bu seviyede kalır ve daha da kapanırsa ekonomik dengenin son derece olumsuz bir şekilde değişeceği görülüyor. Bunun sağlana bilmesi için ise işsizlik oranının yüzde 13 seviyesinden yüzde 7’lere çekilmesi gerekiyor. Ekonomi uzmanları pandemi sürecinde bunun oldukça zor olduğunun altını çiziyor.

Emekli Çalışan Oranı Alarm Veriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın