Ermenistan Teslim Oldu

Ermenistan Teslim Oldu
Ermenistan Teslim Oldu
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Azerbaycan Ordusu karşısında ağır kayıplar veren Ermenistan Ordusu teslim oldu. Son olarak Şuşa kentinin de kaybedilmesi ile birlikte teslim olan Ermenistan, Kelbecer, Ağdam ve Laçın’dan daha sonrasında da tüm Dağlık Karabağ’dan çekilecek.

27 Eylül tarihinden işgal altında bulunan topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyon ile büyük başarılara imza atan Azerbaycan karşısında Ermenistan yenildiğini ilan etti.

Operasyon sırasında büyük ilerleme kaydeden Azerbaycan Ordusu karşısında Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan teslim olma belgesini imzaladı.

Dağlık Karabağ’ın Kalbi Şuşa

Son olarak işgal altında bulunan Şula kentinin de işgalden kurtulması karşısında Ermenistan Başbakanı teslim olmak zorunda kaldı. Açıklama metni ise şu şekilde kaydedildi.

1. Moskova saatine göre 10 Kasım 00.00’dan itibaren Karabağ çatışma bölgesindeki her türlü çatışmada tam bir ateşkes ilan edilir. Daha sonra taraflar olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti işgal altındaki mevkilerinde kalmaya devam edecek.

2. Ağdam bölgesi ve Kazak bölgesinde Ermeni tarafının kontrolündeki topraklar 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a iade edilecektir.

Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru’nda Temas Hattında1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kuruldu.

3. Rus barışı koruma gücü, Ermeni kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır. Barış güçleri, taraflar altı ay önceden ilan etmedikçe önümüzdeki beş yıl için otomatik uzatma olasılığıyla birlikte beş yıl bu bölgede kalacaklar.

4. Verimlilik ve kontrol amacıyla taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanması için bir ateşkes merkezi kurulacaktır.

Ermenistan, Kelbecer’ı 15 Kasım’a kadar, Laçın bölgesini 1 Aralık’a kadar Ermenistan’la bağlantı sağlayacak biçimde Azerbaycan’a devredecektir.

Şuşa Kenti Azerbaycan’nın Olacak

5. Şuşa Azerbaycan’da kalacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak bölgeyi Azerbaycan’a iade eder.

3 yıl içinde, barış güçlerinin bu yolu kontrol etmek üzere daha fazla konuşlandırılması için Hankendi’yi Ermenistan’a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

6. Ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler Dağlık Karabağ’a ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kontrolündeki komşu bölgelere geri dönecektir.

7. Savaş esirleri değiştirilir ve diğer tutuklular değiştirilir.

Ermenistan Teslim Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın