Hamilelik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi

Hamilelik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi
Hamilelik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hamile İşçinin Hakları

4857 sayılı İş Kanununa göre kadın işçiler doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olacak şekilde toplam 16 hafta doğum iznine sahiptir. Çoğul gebeliklerde doğum öncesinde 10 hafta ve sonrasında 8 hafta olmak üzere 18 hafta izin veriliyor. Çalışanlar sağlık durumlarının uygun olduğunu ispatlayarak doğum öncesi iznini doğum sonrasına aktarabiliyor. 

Doğum izninin bitmesinden itibaren kadın işçiye birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün ve daha sonraki doğumlarda 180 gün yarım gün çalışma hakkı tanınır. Çoğul doğumlarda bu süreler 30 gün daha arttırılır. İstek halinde 6 aya kadar ücretsiz izin verilecektir. Çocuk 1 yaşına gelene kadar ise günde 1,5 saat süt izni verilecektir. Çocuk okul çağına gelene kadar anne ya da baba kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Ayrıca eşi doğum yapan ya da evlat edinen işçiye 5 gün ücretli izin verilmektedir.

Kıdem Tazminatı Ödenir mi?

İşçinin bu hakları işveren tarafından karşılanmak zorundadır. Aksi takdirde haklı fesih sebebi sayılacaktır. İstifa halinde hak kazanılmayan kıdem tazminatına, haklı fesih halinde hak kazanılacaktır. Hamilelik ve doğum hallerinde işçilere gerekli haklar tanınmıştır. Bu haklar kullanıldığı halde isteğe bağlı işten ayrılırsa olursa işçi kıdem tazminatı alamayacaktır.

Hamilelik Nedeniyle İş Sözleşmesinin Feshi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın