İşveren Uyarıldıktan Sonra İşten Çıkılmalıdır
İşyerinde maaşların sürekli olarak geç ödenmesi halinde işçi hakları zedelenecektir. İşverenin maaşları ödememesi, kısmi ödemesi, geç ödemesi gibi haller işçileri zarara uğratmaktadır. Bu gibi durumlarda işçi tek taraflı iradesi ile iş sözleşmesine son verilebilir. İşçi istifa etmiş olsa dahi haklı fesih nedeni olduğu için haklarını alabilecektir. Ancak istifa etmeden önce bazı başvuru yolları denenmelidir.
İşçi maaşlarının sürekli olarak geç ödenmesi halinde öncelikle işçiler, işvereni uyarmalıdır. İşveren sözlü uyarıya rağmen maaşları geç ödemeye devam ederse noterden ihtarname çekilerek yazılı olarak işverene uyarı yapmak gerekir. Eğer işveren davranışında ısrar ederse işçiler haklı fesih ile işten ayrılabilir. Tazminat gibi mali haklarını da almaları gerekir.
Haklar İçin Arabulucuya Gidilmeli
4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. Maddesinde bu durum güvence altına alınmıştır. Bu maddeye dayanarak işten ayrılmak mümkündür. İşten ayrılma halinde işveren hakları ödemezse yasla yollara başvurmak gerekir. Öncelikle adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına başvuru yapılır.
Başvuru yapılması halinde arabulucu, işçi ile işvereni bir araya getirerek uzlaşma sağlayacaktır. Eğer anlaşamazlarsa konu yargıya taşınacaktır. İş mahkemelerinde görülen dava sonucunda işçi haklı bulunursa haklarını alabilecektir. Daha önce Yargıtay tarafından verilen kararlar ve uygulamaları bu yöndedir.