KHK’lı avukat için karar ne? Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edilen avukat, hakkında ki soruşturmada takipsizlik kararı çıkmıştı. Aynı zamanda avukatlık ruhsatının iptal edilmesi de söz konusu olmuştu. Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından, 12. İdari Dava Dairesi, TSK’nın eski mensubu avukatlık yapmasının önünde ki engeli kaldırdı!
İptal Edilen Avukatlık Ruhsatı ile İlgili İstinaf Kararı
Anayasa Mahkemesi’nin beraat veya takipsizlik kararı almış olduğu hukuk fakültesinden mezun olan ve avukat için çıkan karara ilişkin istinaf mahkemesine gitti. KHK’lıların avukat olmasının önüne geçmek üzere ruhsatlarının iptal edilmesi durumu söz konusu. Bunun üzerine Anayasa mahkemesinin vermiş olduğu kararın altından, iptal edilen avukatlık ruhsatı için istinaf mahkemesine kararı taşı. İstinaf mahkemesinden iptal edilen avukatlık ruhsatı için karar çıktı.
Evet, hem pek çok avukatı merak ettiren hem de KHK’lı olanların davalarının merak edildiği bu dönemde, istinaftan çıkan karar çok kıymetli. İstinaf mahkemesi, anayasa mahkemesi tarafından verilmiş olan avukatlık ruhsatı iptali kararını değiştirdi.
Avukatlık Yapabilecek mi?
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında, KHK ile TSK’dan ihraç edilen ve askerlik yaparken hukuk fakültesindeki eğitimini tamamlamıştı. Avukatlık yapmak için Ankara Barosu’na başvurusunu yaptı. Ruhsat başvurusu ise Türkiye Barolar Birliği tarafından reddedildi. Bunun sonucunda ise bakanlık onay vermedi ancak TBB’nin ısrar kararı ile ruhsat aldı. Evet, ruhsatını alan avukat, elbette avukatlık yapabilecek.
Ruhsatını alma konusunda gerçekleşen davanın sonunda, resmi ve yasal olarak da avukatlık yapabilme belgesini almış olan kişi, avukatlık mesleğini sürdürme konusunda hukuki olarak destekleniyor. Herhangi bir usulsüzlük olmadan avukatlık yapabilecek mi sorusunun yanıtını için evet yanıtı veriliyor. KHK’lı avukat, avukatlık mesleğine hukuki olarak devam edebilecek.