Konut Satışlarında Rekor Sonrası Durgunluk Beklentisi

Konut Satışlarında Rekor Sonrası Durgunluk Beklentisi
Konut Satışlarında Rekor Sonrası Durgunluk Beklentisi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜİK verilerine göre 2020 yılı Temmuz ayından gerçekleştirilen 229 bin konut satışı ile aylık bazda en çok satış yapılan ay rekoru kırılmış oldu. Bu rekorda ise kamu bankalarının çok düşük faizli, uzun vadeli ve belirli süre geri ödemesiz konut kredisi kampanyasının büyük etkisi olmuştu. Kamu bankaları yaklaşık 3 aylık surede tarihin en yüksek kredi aktarımını gerçekleştirmişti.

Yüzde 125 Artış Yaşandı

Türkiye genelindeki konut satışları, temmuz ayında düşük faiz ve konut kampanyalarının itici gücü ile birlikte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124,3 artışla 229 bin 357’ye yükselerek Türkiye konut satışı rekorunu kırmış oldu. Tüm zamanların aylık olarak en yüksek satış rakamına daha önce 202 bin 74 adet konut ile 2019 Aralık ayında ulaşılmıştı. Bu artış oldukça pozitif olmak ile birlikte sıfır konut satış payının geri planda kalması çok sayıda sıfır konut stokunun erimemesine neden olduğu ifade ediliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun dün açıkladığı verilere göre, ipotekli satış olarak bilinen kredili konut satışları ise temmuzda yüzde 900 artışla 130 bin 721 olarak gerçekleşti. Bu rakam kamu bankalarının kredi kampanyasının ne denli büyük bir ilgi gördüğünün kanıtı olarak görülüyor. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 57 oldu. İpotekli satışlarda da hem aylık satış adedi hem de toplam satışlar içindeki pay anlamında tarihi rekor kırılmış oldu. Fakat bu rekor sıfır konut satışları açısından çok da memnuniyet verici olarak algılanmıyor.

Durgunluk Kapıda

Kamu bankalarının konut kredisi kampanyasında ki faiz oranlarını arttırması ve 1 yıl geri ödemesiz imkanını kaldırması ile birlikte önümüzdeki süreçte konut satışlarında ciddi bir daralma bekleniyor. Bu noktada özellikle sıfır konutlar için yeni bir kampanya düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor. Şuan itibari ile konut sektörünün elinde daha satılmamış 1 milyonu aşkın sıfır konutun bulunduğu ifade ediliyor. Bu sayının azaltılması için sadece sıfır konutlara özel kredi kampanyalarının sağlanması gerektiği ifade ediliyor.

Konut Satışlarında Rekor Sonrası Durgunluk Beklentisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın