Maaşına Bloke Konabilir
Bir emekli maaş müşterisi olduğu bankadan 40 bin lira tutarında kredi kullandı. Yapılan tüketici kredisi sözleşmesinde emekli, ödenmeyen taksitlerin emekli maaşından ihbarda bulunmadan kesilmesine izin vermiştir. Bankaya hesaptan tahsilat yapma yetkisi de verilmiştir. Emekli borcuna teminat olarak başka bir malvarlığı göstermemiştir. Yani kredi borcunun teminatı emekli maaşıdır.
Emekli kredi borcunu ödemediği için banka emekli maaşından taksitleri tahsil etmiştir. İcra kanalıyla herhangi bir yaptırım olmamıştır. Ancak emekli maaşından yapılan kesintiler için emekli, bankadan davacı olmuştur.
Yargı kararına göre bu sözleşme her iki taraf arasında müzakere edilerek kararlaştırılmıştır ve davacı her bir sayfasına imza atmıştır. Sözleşmeye göre borcun teminatı emekli aylığı olduğu için yapılan kesintiler hukuka uygundur.
Sözleşmede yer alan borç ödenmediği takdirde emekli maaşından kesinti yapılacağı hükmü haksız şart değildir. Çünkü davacı sözleşmeyi kendi iradesi ile imzalamış ve borcu ödemezse emekli maaşından kesilmesi için onay vermiştir.
Banka tarafından sözleşmeye koyulan bu hükümler tüketici aleyhine aykırılık teşkil etmez. Çünkü davacı sözleşme gereği borcunu ödemekle yükümlüdür. Davacının bunları bilmesine rağmen dava açarak emekli maaşındaki blokenin kaldırılmasını istemesi kötü niyet göstergesidir. Açıklanan nedenlerle kredi borcunu ödemeyen emeklinin maaşından kesinti yapılması hukuka uygundur.