Libya’da Operasyon Hazırlıkları Tamamlanıyor

Libya’da Operasyon Hazırlıkları Tamamlanıyor
Libya’da Operasyon Hazırlıkları Tamamlanıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin devreye girmesi ile birlikte Libya’da roller yeniden dağıtılmıştı. Daha önce darbeci General Hafter tarafından ülkenin çok büyük bir bölümü kontrol altına alınmış ve Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin bulunduğu ülkenin başkenti Trablusgarp’a yönelik operasyon başlamıştı. Rusya ve Mısır’ın desteğini alan Hafter’in başkenti alarak tam denetimi sağlayacağı düşünülüyordu. Fakat tarihsel anlamda birbiri ile sıkı bağları olan Türkiye Ve Libya arasında yapılan anlaşma sonucunda Türkiye’nin olaya dahil olması ile dengeler tamamen değiştiği görüldü.

İlk olarak Hafter güçlerinin başkente yönelik saldırısı başarılı bir şekilde püskürtüldü. Daha sonra insansız hava araçları İHA ve SİHA’ların bölgede devreye girmesi ile Hafter güçleri son dönemde çok ağır kayıplar verdi. Bölgede Ulusal Mutabakat Hükümet güçlerinin etkisi giderek artarken dış basında Hafter’in savaşı kaybedeceği söylentileri sıklıkla konuşulmaya başlandığı görüldü.

Sirte ve Cufra’ya Operasyon

Hafter güçlerinin zor durumda kalması ile birlikte ateşkes talepleri geldi. Fakat Ulusal Mutabakat Hükümeti ateşkes için en önemli şart olarak Hafter güçlerinin kritik önemde olan sahil kenti Sitre ve stratejik önem sahip hava üssünün bulunduğu Cufra bölgelerinden geri çekilmesini istedi. Hafter güçlerinin bu talebe henüz olumlu yanıt vermemesi üzerine Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri bu bölgeleri almak için son 15 gündür yoğun bir hazırlık yapıyor.

Türk yetkililer ise operasyon hazırlıklarının tamamlandığını ve çok kısa süre içerisinde Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin Sitre ve Cufra kentlerine yönelik kapsamlı bir operasyon başlatacağını açıkladılar. Savaş uzmanları ise Türkiye’nin teknik ve eğitim desteği ile son dönemde büyük başarılar kazanan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin yapacağı operasyon sonrasında bu kentleri rahatlıkla ele geçirebileceğini ifade ediyor. Bu durumda Libya’da hem siyasi hem de ekonomik dengenin tamamen değişeceği ve iplerin tamamen Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin eline geçeceği yorumları yapılıyor. Bu gelişmeler üzerine Fransa ve Rusya olası Ulusal Mutabakat Hükümeti operasyonu engellemek için ellerinden gelen çabayı göstermeye başladıkları görülüyor.

Libya’da Operasyon Hazırlıkları Tamamlanıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın