Merkez Bankası Enflasyon Tahmini Arttırdı

Merkez Bankası Enflasyon Tahmini Arttırdı
Merkez Bankası Enflasyon Tahmini Arttırdı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi sürecinin ekonomi üzerinde ki yarattığı olumsuzluklar devam ediyor. Bunun en son örneği T.C. Merkez Bankası’nın yayınladığı enflasyon beklentilerinde yaşandı. Daha önce 7,4 seviyelerinde gerçekleşeceği tahmin edilen 2020 yılsonu enflasyon oranlarında değişikliğe giderek 8,9’a yükselttiği görüldü. Aynı değişiklik 2021 yılı tahminlerinde de görülüyor. Daha önce 2021 yılı enflasyon tahminleri 5,4 olarak ön görülürken en son güncelleme ile birlikte 2021 yılsonu enflasyon tahminlerinin 0,8 puanlık yükselişle 6,2 seviyelerine çekildiği görülüyor.

Enflasyon Artışı Devam Edebilir

Enflasyon rakamlarında ön görülen seviyelerin revize edilmesinin ana faktörleri arasında petrol fiyatlarının yükselmesi ve kamu bankaları tarafından kullandırılan düşük faizli, uzun vadeli ve belirli bir süre geri ödemesiz destek kredileri olduğu ön görülüyor. Özellikle piyasada başta ev ve araba olmak üzere yoğun kredi kullanımı ile birlikte birçok kalem üründe büyük zamların yapılmasının enflasyon üzerinde ki baskıyı arttıracağına işaret ediliyor. Bu noktada artan petrol fiyatları ve düşük arz unsurlarının birleşmesi ile birlikte önümüzde ki dönemde T.C. Merkez Bankası tarafından ön görülen 2020 yılsonu enflasyon hedefinin de aşılabileceği tahmin ediliyor. 

Ekonomi uzmanları küresel riskin devam etmesi ve üretimde istenilen düzeye ulaşılamaması durumunda yılsonu enflasyon rakamının çift haneli rakamlarda gerçekleşebileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca yılsonu itibari ile dağıtılan destek kredi ödemlerinin başlayacağı bu sebeple vatandaşların ödeme güçlüğü yaş ayabileceği ifade ediliyor.

Olası İkinci Dalganın Etkisi Çok Daha Sert Olabilir

Ekonomi çevrelerini en çok düşündüren konuların başında ise olası bir ikinci corona virüs dalgasının ekonomik anlamda etkisinin çok daha derin ve uzun süreli olabileceğini ifade ediyor. Son dönemde Türk ekonomisinde iyileşme işaretleri görülürken ikinci bir dalga ile bu iyileşmenin tamamen duracağı ve hareketlenen Turizm piyasasının büyük bir krize girebileceği ifade ediliyor. Ayrıca döviz kurlarında yaşanan hareketlenme ve yılsonuna doğru yüksek döviz ödeme durumu da Türk ekonomisi önündeki en önemli sorunların başında geliyor.

Merkez Bankası Enflasyon Tahmini Arttırdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın