Trans Yağ Nedir?
Yağlar doymuş ve doymamış yağ olarak ikiye ayrılmaktadır. Doymamış yağlara müdahale edilerek doymuş yağ yapılır. En iyi ve en çok bilinen örneği margarindir. İşte bu işlemler esnasında ortaya trans yağlar çıkar. Yağın yüzde 60 kadarı trans yağlardan oluşur.
Dünya Sağlık Örgütü yaptığı araştırmalarda trans yağ tüketiminin kalp hastalıklarına, kansere, obezite ve diyabete davetiye çıkardığını belirlemiştir. Yemeklerde trans yağ kullanılmamalıdır. Sağlıklı ve kaliteli yağlar kullanılmalıdır. Dışarıda yediğiniz yemeklerde nasıl bir yağ kullanıldığı belli olmadığı için mümkünse ev yemeği tercih edilmelidir. Hazır bisküviler, pastalar, fast food gibi besinler trans yağ içermektedir.
Trans Yağ Nerelerde Bulunur?
Sıvıyağların yandıktan sonra yeniden kullanılması halinde, derin yağda kızartma yapılmasında ya da fırında yüksek ısıda kuru pişirme yapılmasında ortaya trans yağ çıkar. Aynı yağ ne kadar çok ısıtılarak kullanılırsa ortaya çıkan trans yağ da artacaktır. Hatta kavrulmuş kuru yemişlerde de trans yağ bulunmaktadır.
Geleneksel yemeklerimizde tencere yemeği büyük yer tutar. Tencerede pişen sulu yemekler en sağlıklı gıdalardır. Yukarıdaki kurallara uygun olarak yapılan beslenmede trans yağ alımı oldukça minimum seviyede kalır. Böylece kalp ve damar sağlığı korunur. Aynı zamanda sağlıklı beslenme yöntemi benimsenmiş olduğundan diğer pek çok hastalıktan korunmak mümkün olur.