Tüketici Güvende Endeksi Verileri Açıklandı

Tüketici Güvende Endeksi Verileri Açıklandı
Tüketici Güvende Endeksi Verileri Açıklandı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile gerçekleştirilen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hareketle hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, ağustos ayında 2020 Temmuz ayı verilerine göre yüzde 2,2 oranında bir azalma gösterdiği görüldü. 2020 yılı temmuz ayında 60,9 olan güven endeksinin, ağustos ayında 59,6’a düştüğü görüldü

Corona virüsü salgınının etkisinin en yoğun bir şekilde hissettirdiği nisan ayında endeks 54,9’a kadar gerileyerek verinin tutulmaya başlandığı 2004’ten bu yana en düşük seviyeye kadar iniş göstermişti. Daha sonra normalleşme adımları ile birlikte endeksin yükselmeye başladığı görülmüştü. Bir önceki ay olan Temmuz’da ise endeks 60,9 seviyesinde kadar yükselmişti. Anket sonuçlarına göre TCMB ve TÜİK tarafından hazırlanan endeks 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu anlamına geliyor. Son yıllarda bu rakamın son derece düşük seviyelerde seyrettiği görülüyor.

Maddi Durum Beklenti Endeksi de Geriledi

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin hanenin maddi durum beklentisi endeksi temmuz ayında 80,6 iken, Ağustos ayında yüzde 3,5 oranında azalarak 77,8’a gerilediği görüldü. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksi temmuz ayında 82,2 iken, ağustos ayında yüzde 3,3 oranında azalarak 79,5e geriledi. Bu rakamlar Ağustos ayında beklentilerin negatife döndüğü şeklinde yorumlanıyor. Gelecek 12 aylık döneme ilişkin işsiz sayısı beklentisi endeksi temmuz ayında 61,0 iken, ağustos ayında yüzde 2,5 oranında azalarak 59,5 oldu. İşsiz sayısı beklenti endeksindeki azalma, işsizliğin artacağına dair beklentiyi kuvvetli bir şekilde yansıtıyor. 

Gelecek 12 aylık döneme ilişkin tasarruf etme ihtimali endeksi temmuz ayında 19,9 iken, ağustos ayında yüzde 8,8 oranında artarak 21,7 oldu. Tüm bu rakamlar ışığında Temmuz ayı ile pozitife dönen beklentilerin Ağustos ayı ile tekrardan negatife doğru döndüğü şeklinde yorumlanıyor.

Tüketici Güvende Endeksi Verileri Açıklandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın