Türkiye ile ABD Arasında Kriz İddiaları

Türkiye ile ABD Arasında Kriz İddiaları
Türkiye ile ABD Arasında Kriz İddiaları
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020 yılının ilk günlerinde ABD ile Türkiye arasında uzun bir süre S-400 krizi yaşanmıştı. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından ABD tarafından Türkiye’ye ağır yaptırımlar yapılacağı iddia edilmişti.

Fakat daha sonra ikili ilişkiler ve görüşmeler sonrasında korkulan olmamış ve Türkiye’ye çok fazla yaptırım uygulanmamıştı. Fakat son günlerde Türkiye’nin hem Libya hem de Doğu Akdeniz’de ki cesur faaliyetleri sonucunda S-400 yaptırım sürecinin geri geleceği iddiaları ABD ve Avrupa basınında sıklıkla dillendirilmeye başlandığı görülüyor.

Yaklaşık 10 gün önce ABD normalde F-35 projesi kapsamında Türk Hava Kuvvetleri’ne ait olması gereken 8 adet F-35 uçağının ABD Hava Kuvvetleri’ne devredildiği açıklanmıştı. ABD tarafından alına n bu hukuksuz karar ile birlikte Türkiye ile ABD arasında yeni bir S-400 krizinin ilk adımı atılmıştı.

ABD Yaptırıma Hazırlanıyor

Yaklaşık 6 gün önce ise ABD tarafından S-400 krizini tırmandıracak yeni bir adım daha gelmişti. Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri alımı nedeniyle Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını öngören tasarı ABD Temsiler Meclisi tarafından onaylanmıştı.

Alınan bu karar ile birlikte ABD Başkanı Trump üzerinde Türkiye’ye karşı yaptırım kararı alınması konusunda baskının iyice arttığı görülüyor. ABD Başkanlık seçimlerinin yaklaşması ile birlikte yarışta geride olan Trump’ın yakın zamanda Türkiye’ye karşı sert ve ekonomik anlamda odlukça olumsuz etki yaratacak bazı yaptırımları devreye sokabileceği konuşuluyor.

Krizin Temelinde Libya ve Doğu Akdeniz Var

Türkiye ile ABD arasında yaşanılan krizin arkasında ise Türkiye’nin Libya’da gösterdiği büyük başarı ve Doğu Akdeniz’de tüm engellemelere rağmen yürüttüğü sondaj çalışmalarının etkisi olduğu iddia ediliyor. ABD’li yetkililerin Türkiye’nin son dönemde dış politikada gösterdiği başarılı performanstan ve söz sahibi olmasından odlukça rahatsız olduğu ve bu durumun önüne geçilmek için yaptırımların bir şantaj olarak uygulanmaya çalışıldığı belirtiliyor. Tüm bu yaşananlara rağmen Türkiye ne Libya ne de Doğu Akdeniz petrol politikasından geri adım atmayacağı ifade ediliyor.

Türkiye ile ABD Arasında Kriz İddiaları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın