Üniversitelerde Tarihi Eserler Nasıl Kayboluyor

Üniversitelerde Tarihi Eserler Nasıl Kayboluyor
Üniversitelerde Tarihi Eserler Nasıl Kayboluyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversitelerde tarihi eserler nasıl kayboluyor? Yapılan açıklamalara göre Mimar Sinan Üniversitesi’nde Resim Heykel Müzesi’nde 404eser kayıp! Sayıştay üniversiteler ile ilgili denetim raporu oluşturdu. Ankara Üniversitesi’nde 440 yazma eserin kayıp olduğu ortaya çıktı. Mimar Sinan Üniversitesi Resim heykel müzesi için ise 404 eserin kaybolduğu biliniyor. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde de sanatsal değeri yüksek olan Atatürk tablosu bir odada ambalajsız şekilde saklandı. 6 metrekare boyutunda olan dokuma halı yüz Türk Bayrağının da böcekler nedeni ile zarar gördüğü açıklaması geldi. 

Tarihi Eserlerimize Ne Oluyor

Haberler kapsamında, 1897’de yapılan Hükümet Konağı, 1938’de tamamlanan Sümerbank binası ve Başkanlık Makamı olarak kullanılan içinde Atatürk’ün çalışma odasının da yer aldığı Ankara Valiliği’nin eski binası Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’ne devredildi. Taşınma sırasında tarihi, sanatsal ve kültürel değeri olan 210 adet tablo envanteri alınması.

Aynı şekilde binalarda çalışma masası, soyunma dolabı, etajer, konsol, ayna, ahşap ayaklı konsol ve 2 mermer konsol, 10 avize, 4 kaideli mermer Atatürk büstünün envanter kaydı da bulunmuyor. Tarihi eserlerimize ne oluyor? Eski Valilik Binasındaki Atatürk Müzesinde ise Kurtuluş Savaşı anısı tarihi, sanat eserlerinin de kaydının olmadığı görüldü. Sümerbank binasında ise ünlü Türk ve Yabancı ressamlara ait 210 adet tarihi tablonun değer tespiti yapılmadığı için 4 yıldır kayıtlara alınmadı.

Raporlar Ne Diyor?

Sunulan raporlarda tablolardan sanatsal değeri yüksek olanlar diye ayrılanların üst yönetim katındaki dinlenme odasının içinde bazılarının ise çok küçük bölümde, tek tek ve ambalajlanmandan ve tavana kadar üst üste yığılarak özensizce istiflendiği görülmüştür şeklinde ifade edildi. Bazı tabloların ise ambalajsız bir biçimde ıslak zeminde tutuldukları, Atatürk’e ait en büyük tablonun ise ambalajlama olmadan muhafaza edildiği bildirildi. Tarihi eserler korunmuyor mu sorusunun yanıtı ise net şekilde sunulan raporlarda, detayların verilmesi ile belirlenmiş oldu. Ne yazık ki tarihi eser raporlamalarında direkt olarak gözler önüne serildi.

Üniversitelerde Tarihi Eserler Nasıl Kayboluyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın