Uzmanlar Doğru Tercih Konusunda Uyarıyor

Uzmanlar Doğru Tercih Konusunda Uyarıyor
Uzmanlar Doğru Tercih Konusunda Uyarıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pandemi süreci ile birlikte bu sene ki üniversite sınav tercihlerinde de önemli değişikliklere gidilmişti. Tercih yapması beklenen 1,7 milyondan adaya 24 tercih hakkı verildi. Fakat uzmanlar bu sene akıllı ve doğru tercih yapmanın diğer yıllara göre öneminin kat ve kat arttığı uyarısını yapıyor. Bu uyarının altında yatan ana neden ise tercih noktasında barajların düşürülmesi oluyor. Geçtiğimiz sene 180 olan baraj puanı pandemi sürecinden dolayı bu sene 170’e düşürülmüştü. Bu da tercih yapacak aday sayısının ciddi anlamda artış göstermesi anlamına geliyor.

208 Bin 620 Daha Fazla Başvuru

Eğitim uzmanları 2019 yılında 180 puanlık barajı geçen kişi sayısının 484 bin 820 olurken barajın 170’e düşürülmesi ile birlikte bu sene barajı geçen sayısının 208 bin 620 artarak 693 bin 440 olduğuna işaret ediyor. Bu sebeple adayların yanlış, hatalı ya da iyi planlanmamış tercih yapması durumunda açıkta kalabileceği ya da istedikleri bölümlere gidemeyebileceği ön görülüyor. Adayların 24 tercihinin hepsinde oldukça dikkatli davranmaları öneriliyor.

Özellikle ölü tercih olarak adlandırılan gelme ihtimalinin son derece düşük ihtimal olduğu yerlerin mümkün olduğunca tercih listesi dışında bırakılması öneriliyor. Hatta adayların tercihlerini okullarda bulunan rehber öğretmenler ya da eğitim uzmanları ile birlikte yapmasının yerleşme şanslarını çok daha yukarıya çıkaracağı işaret ediliyor.

Sıralamada Geniş Aralıklarda Tercih Yapılmalı

Eğitim uzmanları tercih yaparken sıralamaya göre geniş bir aralığın tercih listesinde yer alması uyarısında bulunuyorlar. Bu konuda örnek olarak ise sıralamada 100 bininci sırada bulunan bir adayın tercih listesini 30 ile 40 bin bandından başlatarak 200 bin bandından bitirmesi gerektiği ifade ediliyor. Tercih bandından 150 bin seviyelerinde kalan adayların yerleşememe ya da istedikleri bölüme yerleşememe sorunlarının yaşayabilecekleri ifade ediliyor. Geçmişteki yıllarda yanlış tercih yüzünden yerleşememe oranı yüzde 10 seviyelerinde iken 2020 yılı için bu seviyenin yüzde 15 ile 20 oranına kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Uzmanlar Doğru Tercih Konusunda Uyarıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın