YKS Tercihlerinde Bunlara Dikkat

YKS Tercihlerinde Bunlara Dikkat
YKS Tercihlerinde Bunlara Dikkat
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

14 Ağustos tarihine kadar sürecek ve 2,5 milyon adayın gerçekleştireceği tercih sürecinde dikkat edilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken 9 maddelik bir rehber listesi yayınlandı. Özellikle 2019 YKS’ye göre göre 2020 yılında aynı sayıda nete sahip adayların bu yıl sıralamalarda binlerce kişi geriye düştüğünün ortaya çıkması ile tercih süreci oldukça karmaşık bir hal aldığı görüldü. Normalde de tercihler noktasında bir önceki yılın puanları, en ideal tercih listesini hazırlamak için yüzde yüz güvenilir bir veri sunmuyordu.

Sıralamalardaki bu sene ki sapma ile birlikte, milyonlarca adayın tercih noktasında oldukça zorlandıkları görülüyor.

Tercih Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli 9 Husus

Adayların tercih noktasında kafaları oldukça karışırken eğitim uzmanları adayların tercihe öncesi ve sırasında dikkat etmeleri gereken 10 temel hususu açıkladılar. Adayların tercih konusunda dikkat etmesi gereken en önemli hususlar arasında;

Kişinin kendini tanıması: Adayların kendi özellikleri ve mutlu olabilecekleri mesleklere yönelik tercih yapmaları gerekiyor.

Sıralamaya göre tercih yapma: Özellikle lisans tercihlerinde adayların hüsran yaşamaması adına puanla değil sıralamaya göre tercih yapması gerekiyor.

Okumak istenen bölümlerin tercih edilmesi: Adaylar sırf 24 tercihi doldurmak adına okumak istemedikleri bölümleri yazmamaları gerekiyor. Çünkü tercih edipte kayıt yaptırmamanız durumunda bir sonraki sene OBP puanı yarıya düşüyor.

Kontenjanların karşılaştırılması gerekiyor: 2019 ve 2020 yılı kontenjanlarının karşılaştırılması gerekiyor. Kontenjanı artan bölümler için yerleşme şansı daha da yükselebilir.

Tercih etmeden önce varsa özel şartları okuyun: Tercih kılavuzunda bazı bölümler için özel şartlar istenebiliyor. Bu şartları taşıyorsanız tercihte bulunu aksi taktirde bu bölümleri kazansanız bile kayıt yaptıramıyorsunuz.

Yeni bölümler tercih listesinde olsun: Çağın gereklerine göre üniversitelerde yer alan yeni bölümleri tercih esnasında dikkate alın.

Boş kontenjanlara dikkat edin: 2020 yılı tercih kılavuzunda bazı bölümlerin kontenjan ve başarı sırası yazmıyor. Bunu nedeni ise 2019 yılında o bölümlere yeterli talebin olmadığı anlamına geliyor.

Puan barajının düşürülmesini dikkate alın: 2020 yılında barajın 170’e düşürülmesinin 4 yıllıklara olan ilgiyi arttıracağından dolayı ön lisans tercihlerinde 200 ile 300 bin arasında kaymaların yaşanabileceğini dikkate alın.

Rehber öğretmenlerden destek alın: tercih yaparken tek başına tercih yapmak yerine okullarda ki rehber öğretmenler ve uzmanlardan yardım alınması gerekiyor.

YKS Tercihlerinde Bunlara Dikkat

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Memur Alımı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin

Bize Katılın